Novi smer u Gimnaziji


13. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: Danas – Gimnazija u Smederevu, pored već uobičajene strukture od 3 odeljenja društveno-jezičkog (ukupno 90 učenika), 4 odeljenja prirodno-matematičkog (120 učenika) i jednog odeljenja filološkog smera (24 učenika), ove godine će upisati i jedno novo odeljenje za učenike sa posebnim sklonostima za informatiku i računarstvo (20 učenika), prenosi Podunavlje.info.

Uvođenje novog smera, osim što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji, u potpunosti prati i zakon tržišta, s obzirom da su potrebe za novim stručnjacima u područjima IT u stalnom porastu. Na sve to treba dodati i da iskustvo govori da veliki broj đaka nakon završetka Gimnazije nastavlja školovanje na fakultetima koji obrazuju stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija.

Pošto su filološko odeljenje i odeljenje za računarstvo i informatiku, odeljenja za posebno darovitu decu, za ova dva odeljenja polagaće se i poseban prijemni ispit. Na prijemnom ispitu za filološko odeljenje polagaće se test iz srpskog jezika i književnosti i iz engleskog jezika, a za upis u računarsko odeljenje, matematika.

U Gimnaziji će i ove godine, već od 15. aprila, biti organizovana besplatna pripremna nastava za polaganje ovih ispita, a prijavljivanje je u toku.