Novi broj časopisa Mons Aureus


27. april 2016. KULTURA – Oko pedesetog, jubilarnog broja smederevskog časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Mons Aureus nekako se dinamika obelodanjivanja najdugotrajnijeg časopisa u kulturi Smedereva počela podudarati sa hodom praznika: 50. broj pojavio se pretposlednjeg dana 2015, dočekujući Novu godinu; prvi broj u 2016, prolećni, izlazi pred Uskrs, a u okviru proslave 170-godišnjice smederevske Narodne biblioteke – najstarije kulturne ustanove našeg grada i ujedno jedne od biblioteka sa najdužom tradicijom u Srbiji.

Orfejevi tragovi spliću venac poezije pesnika različitih generacija i raznovrsnih stvaralačkih opredeljenja. Čitaocima preporučujemo stihove Milisava Milenkovića, Manojla Gavrilovića, Duška M. Petrovića, Biljane Milovanović Živak, Mirjane Matarić i Živorada Mitrasa Jezavskog.

Skriptorijum nas upoznaje sa novim proznim ostvarenjima Dejana Vukićevića, Ivana Bečića, Ljiljane Živković, Anđelka Erdeljanina i Dejana Simonovića. Od apsurda svakodnevice datih u humorističkom ključu, psiholoških senčenja iščašenih porodičnih veza, preko kritičko-satiričnih tonova u opserviranju poludelog novog veka – ove novele, pripovetke i crtice sklapaju se u mozaičku sliku savremenog sveta i čoveka u njemu zalutalog.

Vladimir Dimitrijević u Aristotelovom durbinu tumači iz novog ugla poznati roman Milovana Danojlića Godina prolazi kroz avliju; u središtu njegove analitičke pažnje je odnos seljaka prema Bogu, istoriji, socijalnoj nejednakosti i sveštenstvu. Ankica Vučković studiozno interpretira prozu Moša Odalovića Baba je tu, ja sam u Japanu, zaključivši sledeće: „Verujemo da je ona aktuelna i u današnje vreme, a vredna je da se preporuči dečjoj pažnji prvenstveno zbog lingvističkog i stilskog kapitala, humora, ali i pouke, posredovane njenim zabavnim karakterom.“ O romanu Lasla Blaškovića Razbrajalica, koji je bio u užem izboru za Ninovu nagradu u 2014. godini, piše Adrijana Krajnović. Prikaz Lidije Mustedanagić svakako će nam približiti lirsku zbirku Čarnok Zorana Đerića i zainteresovati nas za njenu tematsku, doživljajnu i jezičko-stilsku razbokorenost i inovativnost. Klinasto pismo Laze Lazića jedna je od najboljih pesničkih knjiga objavljenih 2015. godine, što nam svojim kritičkim osvetljenjem jamči Dušan Stojković. Završni akord u ovom delu časopisa donosi zapis o delu Miomirke Nešić, nedavno preminule smederevske spisateljice, iz pera Dobrivoja

Ove godine svetosavski besednik bio je Veljko Brborić, upravnik Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu. Njegova beseda, naslovljena Sveti sava je naše pamćenje, naša vera i naša nada, ostaće zabeležena u našoj rubrici Besede.

Skrećemo pažnju našim čitaocima na priloge u rubrici Baština, istraživačke i otkrivalačke, na tragu negovanja kulture sećanja. Njihovi autori su naši stalni saradnici, Snežana Cvetković, koja piše o Milanu Jovanoviću Stojimiroviću, i Miroslav Lazić, koji nam predstavlja kako je Smederevo viđeno u putopisu časopisa Danica horvatska, slavonska i ilirska. Uz to, u Baštini predstavljamo još jedan tekst iz rukopisne

Gradimir Stojković nas u svoju rubriku Dobro uvodi razgovorom sa Jovicom Đurđićem, da bi nam zatim predstavio ovog svestranog autora za decu i odrasle.

U Ekslibrisu, Rita Fleis povezuje život škole i život biblioteke, pokazujući saradnju ovih institucija u podsticanju, negovanju, razvijanju i čuvanju literarnih dečjih radova i školskih časopisa i listova na primeru subotičke biblioteke i subotičkih škola. Naročito je zanimljivo iz ovog rada preuzimati iskustva višejezičnih i multikulturalnih sredina.