Nova vozila za patronažu u selima


03. jun 2016. DRUŠTVO – U sklopu veće nabavke vozila sa sopstvene potrebe, a na inicijativu grada, Vodovod Smederevo je tri nova vozila ustupio Domu zdravlja, koja će biti korišćena isključivo za rad na terenu i obilazak seoskih mesnih zajednica. Tri nova vozila krenuće od ove nedelje u patronažu po selima i prigradskim naseljima u Smederevu.

“U planu je da svakoga dana, u dve smene na tri punkta, u selima Mihajlovac, Saraorci u Udovice, rad na terenu organizuju po dva lekara i tri sestre, što znači da će za potrebe ovog tipa kućnog lečenja, dnevno biti angažovano po 12 lekara i 6 medicinskih tehničara. Njihov zadatak će biti da obilaze porodice, razgovaraju sa meštanima, zbrinjavaju osnovne potrebe onih koji su već pacijenti, ali i da deluju preventivno. Ovi automobili će služiti isključivo za terenski rad lekara, želim da se o njima staraju odgovorno, da ih čuvaju i održavaju. Da bi tu uslugu organizovali, biće potrebno da se zaduže neki od onih 30 lekara koje je Grad Smederevo plaćao i do sada, a time se nije bitnije poboljšao kvalitet usluge. Dužnost Doma zdravlja je da svakog dana vodi evidenciju, beleži šta je urađeno, koje su porodice posećene, koja vrta pomoći je pružena, kakvi su problemi naših pacijenata, šta im je potrebno. Prednost treba da imaju operisani, oni koji moraju na previjanje i slično. Lekari će biti tu i da urade manje kontrolne preglede, izmere pritisak ili nivo šećera u krvi, napišu recept, nema potrebe da se ti ljudi maltretiraju i plaćaju prevoz do grada zbog takvih stvari. Takođe, ako je nešto hitno, ti timovi na terenu će moći i da dovezu pacijenta do bolnice ili Doma zdravlja. Ukoliko nešto nedostaje od materijala, opreme, aparata, kupićemo i to, obezbedićemo sve, a postoji mogućnost da zaposlimo još nekoliko sestara. Ponavljam, sve ćemo učiniti kako bi se poboljšao kvalitet primarne zdravstvene zaštite”, poručila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Problem nedostatka vozila Doma zdravlja, do sada je u više navrata istican kao jedan od prioriteta i razlog koji ograničava naše lekare da pruže još bolju uslugu i primarnu zdravstvenu zaštitu svima. Pozivani su donatori da pruže podršku i taj apel stigao je i do gradskog Vodovoda koji se odlučio na izuzetan čin. Obezbedio je tri nova automobila i predao ih na upotrebu Domu zdravlja:

“Na inicijativu gradonačelnice, Nadzorni odbor Vodovoda je sa zadovoljstvom iznašao snage da nabavi tri vozila, u sklopu jedne naše, malo veće nabavke, gde smo uzeli jedan deo teretnog programa za sopstvene potrebe i tri putnička vozila koja smo ustupili Domu zdravlja Smederevo. Nama, u centru grada, zdravstvena usluga je blizu, ali našim sugrađanima na periferiji i udaljenim seoskim mesnim zajednicama to nije tako, nekad ne mogu tako brzo da se transportuju do zdravstvene ustanove. Imali smo apsolutnu volju da pomognemo, a sve u cilju poruke da ne postoje građani drugog reda, svi treba imaju jednake uslove gde god da žive”, rekao je prilikom primopredaje automobila, Vladimir Krstin, direktor Vodovoda.

“Za ova tri vozila, preuzeta na lizing i sa osiguranjem, Vodovod je izdvojio nešto više od 2,5miliona dinara. Time je, našem Domu zdravlja, omogućio da pokrene sasvim novu vrstu usluge, značajno napredniju i efikasniju u odnosu na postojeće kapacitete rada u selima: Mi smo imali Preventivni centar koji je radio šest dana u nedelji, a svakog dana u drugom selu, ali ovo je sada sasvim nova priča i mnogo ozbiljnije pojačanje. Naravno, problem voznog parka je veliki i nije ni ovim u potpunosti rešen, ali je značajno ublažen. Ovo je izuzetan gest Vodovoda, zahvaljujem se i njima i lokalnoj samoupravi na ovoj inicijativi. Bilo bi dobro da taj primer slede i ostala preduzeća koja su u mogućnosti da pomognu, jer su nam vozila neophodna kako bismo funkcionisali i sprovodili zacrtanu politiku da lekara približimo svakom našem sugrađaninu. Takođe, podsećam i da je lokalna samouprava u budžetu ove godine opredelila sredstva od 3 miliona za nabavku novog sanitetskog vozila. Sve to zajedno, značajno će podići nivo naše usluge”, rekla je Svetlana Mihić Jovanović, direktorka Doma zdravlja.

Izvor: Smederevo.org.rs