Nova stranka: Železara ostaje teret za budžet


18. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Nova stranka ocenila je danas da odluka Vlade Srbije da upravljanje Železarom Smederevo poveri holandskoj kompaniji HPK inženjering nije dobro rešenje jer će Železara i dalje biti veliko opterećenje za srpski budžet.

“To je neozbiljno, to je bacanje para. Smederevo će i dalje biti veliko opterećenje za srpski budžet”, kazao je Živković novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da problem Železare nije samo u menadžmentu, već što ta čelična “nema ni rudu, ni energente, ni tržište u Srbiji”.

“Za Smederevo treba naći drugo rešenje. Država je trebalo odavno da traži alternative za zaposlene”, dodao je Živković.

Komentarišući izjavu Živkovića, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić kazao je da cilj uvođenja nove uprave u Železaru podsticanje izvoza koji će doneti dodatnu vrednost i tako ojačati državni budžet.

“Mi želimo da Železara uspe, da svih 5.000 radnika ostane na poslu i da podignemo plate kad budemo imali uslove za to”, naveo je Jovičić.

Vlada Srbije odlučila je sinoć da se upravljanje i savetovanje u poslovanju Železare Smederevo poveri holandskoj kompaniji HPK inženjering gde su čelni ljudi nekadašnji izvršni direktor američkog Ju-ES stila Džon Gudiš i slovački biznismen Petar Karamaš.

U užem izboru za upravljanje Železarom Smederevo bile su još dve kompanije – američki Esmark i austrijsko-švedski konzorcijum Inteko-Emlog.