Nova radna mesta?


01. avgust 2014. DRUŠTVO – Grad Smederevo i italijanska kompanija CCVI International spa potpisali su juče Memorandum o razumevanju, koji predviđa izgradnju hale u Smederevu i proizvodnju kotrljajućih ležajeva za tržište Evropske unije, sa ukupnim obimom investicije od 5 miliona evra.

Memorandum o razumevanju potpisali su gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović i predsednik Upravnog odbora CCVI International spa, Kvincani Đordano (Quinzani Giordano).

Projekat predviđa izgradnju proizvodne hale površine oko 13.500 metara kvadratnih, u nekoliko faza. Period ulaganja će trajati 3 godine, sa krajnjim rokom završetka svih planiranih radova u decembru 2018. godine, dok će proizvodnja početi tokom 2016. godine.

“Do kraja 2017. godine biće uposleno oko 300 radnika. Sa prethodnom investicijom od 1.500 zaposlenih (PKC), to je već 1.800 radnika, naših Smederevaca, koji će naći egzistenciju. Zahvaljujem se investitorima i ovo je poruka drugim investitorima da je Smederevo dobar grad za ulaganje”, rekla je gradonačelnica i zahvalila se investitoru, ali i Simonu Apoloniju, direktoru konsultantske kompanije Aliquo Investments, za koga je rekla da je njen savetnik za dovođenje italijanskih investitora “naravno bez nadoknade”.

Ona je dodala da će, angažovanjem te konsultantske kuće, sledeće nedelje biti potpisan i ugovor o zakupu jedne hale u Želvozu sa italijanskom firmom Cimolai, jednom od vodećih italijanskih firmi za proizvodnju metalne konstrukcije.

“Nacrt ugovora je gotov, ostalo je još da se saglasi Agencija za privatizaciju i tokom sledeće nedelje potpisaćemo i taj ugovor. U prvoj fazi rešavanja problema restrukturiranja Želvoza, radiće 450 ljudi, a prvenstvo će imati zaposleni u Želvozu”, istakla je gradonačelnica.

Nova hala za proizvodnju kotrljajućih ležajeva će se graditi po završethu hale za PKC, takođe u Slobodnoj zoni Smederevo, istakla je gradonačelnica i naglasila da će investitor imati maksimalnu podršku lokalne samouprave u brzini dobijanja svih dozvola za izgradnju, kao i sve benefite koje Grad Smederevo daje stranim investitorima.

Investitor je renomirana italijanska kompanija CCVI International spa, osnovana 1951. godine od strane porodice Quinzani, koja se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih kotrljajućih ležajeva, a posluje i prodaje svoje proizvode širom sveta, u Velikoj Britaniji, Kini, Japanu, SAD-u i Brazilu. Investitor je zainteresovan da pokrene proizvodnju kotrljajućih ležajeva, a celokupna prodaja je namenjena evropskom tržištu.

Kako je poslovanje kompanije CCVI International spa usmereno na oblasti metaloprerađivačke industrije i izvozno orijentisano, prepoznate su pogodnosti grada Smedereva i okoline, kao što su dostupnost stručne radne snage, izlazak na koridor VII sa 20km dugom obalom Dunava, koridor X i blizina prestonice, postojanje železnice, kao i činjenica da se u Smederevu nalazi najveća slobodna zona u Srbiji.

“Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, ima veliki značaj, i jasno pokazuje spremnost Grada za pružanje podrške investitoru u ispunjenju planiranog investicionog projekta. Radićemo na dovođenju još stranih kompanija u Smederevo, ne samo iz Italije”, rekao je Simon Apoloni, vlasnik i direktor kompanija Aliquo Investments, koja u celosti priprema, koordinira i vodi ovaj investicioni projekat.

On je poručio da će se njegova kompanija potruditi da i u budućnosti obezbedi ovako svrsishodne investicije, koje će tokom realizacije značajno pomoći razvoj opština u Srbiji i upošljavanje domaćih firmi, kao i da u ovom trenutku postoji nekoliko odličnih investicionih mogućnosti u Srbiji, u različitim privrednim sektorima, na kojima se intenzivno radi.

Potpisivanju Memoranduma o razumevanju prisustvovali su zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović i predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović.

Izvor: smederevo.org.rs