Ni razgovor o Železari sa Rusima?


04. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Privredni pregled – U ministarstva privrede kažu da nemaju saznanja o bilo kakvom razgovoru sa ruskom Junajted grupom oko prodaje Železare, piše “Privredni pregled”.

Kako navodi taj list, u kabinetu državnog sekretara ministarstva su rekli da ne znaju za razgovore i dogovor o prodaji za jedan dolar ruskoj grupaciji o čemu je pisao “Blic”, dok izvršni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković nije želeo da odgovara na pitanje da li je informacija o prodaji Rusima tačna.

Gostujući u Kažiprstu B92, ministar privrede Dušan Vujović rekao je da će za Železaru biti raspisan tender u naredna dva meseca, kao i da ima “sedam-osam ozbiljnih investitora zainteresovanih za nju”. O imenima nije želeo da govori.

Dok traju po ko zna koji put u medijima traju spekulacije oko potencijalnih kupaca, govori se i o paljenju i zaduvavanju visoke peći.

“Prviredni pregled” navodi da će peć iz “tihog hoda” izaći 7. jula, pozivajuć se na izjaavu predsednika sindikata “Nezavisnost” u toj fabrici Milete Gujaničića.

“Mesečna proizvodnja kretaće se oko 55.000 tona i na njoj će biti angažovano 5.100 radnika koji se ovih dana vraćaju sa odmora. Zahvaljujući blagovremeno obezbeđenim sirovinama obezbeđen je kontinuitet proizvodnje, a imamo i zainteresovane kupce za naše proizvode, tako da za budući plasman uopšte ne brinemo”, rekao nam je Gujaničić.

Bojan Bojković, izvršni direktor Železare Smederevo, objašnjava da visoka peć, čije je paljenje bilo najavljivano za kraj juna, nije tada startovala zbog tehničkih razloga, ali da je sada sve spremno da se sa zaduvavanjem krene za par dana.

“Sirovina na zalihama ima dovoljno, a obezbeđene su i kreditne linije za njihovo nabavljanje”, rekao je Bojković za naš list.

Prema rečima predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željka Veselinovića, Železara je i stala upravo zbog nedostatka novca za sirovine, pa su tako priče o remontu i sređivanju stanja zapravo zamajavanje javnosti.

“Proizvodnja ne može da krene zbog nedostatka koksa i drugih sirovina, a da li će zaista biti pokrenuta i kada, to niko od zaposlenih u ovom trenutku ne zna. Istrošene su zalihe koksa, koji se nabavlja iz Ukrajine, Rusije, i mala količina iz Bosne. A svojevremeno je stizao čak i iz Brazila i Argentine. Problem je i u tome što se ne isplati paliti peć za dva-tri dana, jer to mnogo košta”, tvrdi Veselinović za “Privredni pregled”.