Nemački diskontni lanac uskoro u Smederevu


18. avgust 2013. PRIVREDA – Srbiji nedostaje konkurencija i različiti trgovinski formati. Dolazak „Lidla“ uticaće na druge trgovinske kompanije da snize cene, ali i na celu privredu, kaže Stipe Lovreta.

Nemački diskontni lanac „Lidl“ kupio je zemljište u Beogradu za izgradnju supermarketa, preneo je portal eKapija. Strana kompanija je već obezbedila placeve u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu.

U predstavništvu ove kompanije u Srbiji potvrdili su kupovinu zemljišta u glavnom gradu, ali nisu želeli da preciziraju lokaciju.
– Kupili smo zemljište u Beogradu. Naglašavamo da imamo odličnu saradnju s lokalnim samoupravama u Srbiji koje nam pružaju svu neophodnu pomoć i teže tome da svi birokratski poslovi budu završeni u najkraćem mogućem roku – rekli su za eKapiju u „Lidlu“, ali nisu precizirali kad će marketi biti otvoreni.

Ova kompanija na novo tržište dolazi tako što prvo obezbedi lokacije, a zatim istovremeno otvori više objekata.

Stipe Lovreta, profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu, kaže za Kurir da je veoma pozitivno to što će „Lidl“ uskoro otvoriti svoje prodavnice. U Srbiji, kako navodi, ne postoje diskontni lanci kakav je „Lidl“, koji vode agresivnu cenovnu konkurenciju i u kojima su cene i do 20 odsto niže od ostalih supermarketa.
– Srbiji nedostaje konkurencija i različiti trgovinski formati. Dolazak „Lidla“ će uticati i na druge trgovinske kompanije da snize cene, ali i na celu privredu – objašnjava Lovreta i dodaje da sve državne institucije moraju da podrže dolazak nemačke kompanije.

Početkom avgusta „Lidl“ je kupio plac u Nišu, na prostoru nekadašnje kasarne „Apelovac“, koji je Vojska Srbije ustupila gradu. Nemci su krajem prošle godine kupili i jedan hektar na Vizantijskom bulevaru u tom gradu, a kako najavljuju iz gradske uprave, zainteresovani su i za treću lokaciju.
U „Lidlu“ navode da još ne traže radnike i da će o tome blagovremeno obavestiti javnost.

– „Lidl“ je nemački diskontni lanac osnovan tridesetih godina prošlog veka

– Njegove lokacije moraju biti na prometnim mestima, s odličnom vidljivošću i dobrom saobraćajnom mrežom

– Najviše im odgovaraju naseljena mesta, koja sa užom okolinom imaju najmanje 30.000 stanovnika

– Osamsto do 1.300 kvadrata prosečna je prodajna površina objekata „Lidl“

Izvor: sandzakinfo.net