Nema dogovora sa Komikom


31. oktobar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – U Privrednom sudu u Požarevcu prekinuta je rasprava po tužbi javnog pravobranioca Smedereva za raskid ugovora sa kompanijiom Komiko oil.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. novembar, a očekuje se da konačan ishod bude poznat početkom februara naredne godine.

“Suđenje je proteklo u žučnoj raspravi”, rekao je agenciji Beta zamenik generalnog direktora kompanije Komiko oil Radomir Radivojević.

On je dodao da se Komiko oil “raduje” što je Smederevo ostalo pri tužbenom zahtevu.

“Mi ćemo na naredno ročište pozvati svedoke koji su aktivno učestvovali u pregovorima sa gradom Smederevom i koji će, nadam se, iskreno potvrditi celokupnu prepisku i razgovore dok smo pokušavali da rešimo problem oko sporna četiri hektara bez kojih nema gradnje rafinerije Smederevo”, rekao je agenciji Beta zamenik generalnog direktora kompanije Radomira Radivojevića.

Radivojević je istakao da će kompanija nastojati da postigne dogovor o sudskom poravnanju i da je “pravda na strani kompanije”.

Javni pravobranilac je 10. jula podneo tužbu Privrednom sudu za raskid ugovora jer Komiko oil nije u dogovorenom roku položio 652 miliona dinara za zakup na 99 godina 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva gde ta kompanija planira da podigne rafineriju.

Odbornici su tri godine razmatrali tekst ugovora o zakupu, a kada su ga prihvatili kompanija Komiko oil je 20. juna najavila da će prekoračiti nekoliko dana s uplatom dogovorene sume.

Usledila je opomena gradske samouprave, potom tužba za raskid ugovora.

Komiko je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog oprečnih stavova u lokalnoj vlasti u Smederevu.