“Neko muti vodu oko Železare”


08. jun 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Sindikat Smederevske Železare je zatražio od državnih organa očuvanje tog strateškog preduzeća i najvećeg izvoznika u Srbiji koje zapošljava oko 5.500 radnika.

“Podrška države Srbije Železari nije trošak nego investicija u najvećeg izvoznika Srbije, dobrog poreskog obveznika i nosioca zapošljavanja u Srbiji”, navedeno je u dopisu koje je sindikat uputio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću i Radnoj grupi Železare Smederevo.

Dopis su osim Sindikata Smederevske Železare, potpisali i Nezavisni sindikat metalaca Železare Smederevo, Samostalni sindikat Železara Smederevo i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata.

U saopštenju se ističe zabrinutost za opstanak te fabrike i ističe da “neko muti dunavsku vodu oko Smedereva i ugrožava aktivnosti Vlade Srbije i rukovodstva Železare”.

Železara je ranije bila ponos Srbije i stvar prestiža, a i sada su u železari ostali naši radnici, stručnjaci, snažni, dobro organizovani sindikati, najbolji Kolektivni ugovor o pravima radnika i bezbednosti na radu, elitni industrijski radnici i respektabilni industrijski kapaciteti, ističe se u saopštenju sindikata koji su zapitali kome je od interesa da se sve to negira i da se “stavlja pod sumnju biser srpske industrije”.

Železara Smederevo je najveći srpski izvoznik koji direktno zapošljava blizu 5.500 ljudi, a indirektno mnogo više i jedan je od najvećih potrošača struje, gasa, usluga železnice, poreski obveznik i zato u ovom trenutku mora da bude briga države i gradjana Srbije.

Železara je zbog toga, kako se navodi, pravi ispit za sve nas koji Srbiju vidimo kao ekonomski snažnu, socijalno pravednu i solidarnu državu.