Neizvestan opstanak Sigurne kuće


14. april 2013. DRUŠTVO – Rad Sigurne kuće u Smederevu doveden je u pitanje zbog teške finansijske situacije. Zbog toga je Gradska uprava uputila apel za pomoć, koji se naročito odnosi na susedne opštine, jer su i njihovi žitelji zbrinuti u ovoj ustanovi. Među prvima se odazvala opštine Veliko Gradište, a očekuje se odziv i ostalih, jer je situacija alarmantna.

– Apel za finansijsku pomoć odnosi se i na sve državne institucije, jer rad Sigurne kuće ne može biti prepušten isključivo lokalnoj zajednici, a i te kako je zajednički interes da se ovakav vid socijalne zaštite očuva – kažu u Gradskoj upravi Smederevo.

Postojanje ovakvih ustanova posebno je značajno jer predstavlja najbrži vid izlaska iz situacije koja ugrožava žrtvu, jer statistika kaže da osobe koje trpe nasilje u porodici progovore o svom problemu u proseku tek posle 11 godina takvog života.

– U našem regionu, godišnje se zvanično podnese od 150 do 180 krivičnih prijava protiv lica koja vrše nasilje nad članovima svoje porodice, a paralelno sa tim, suočeni smo sa podatkom da svaka druga osoba trpi neki vid nasilja. Broj podnetih krivičnih prijava nije u skladu sa stvarnim stanjem u društvu, pa je i zbog toga i te kako značajno postojanje Sigurnih kuća, kojih u Srbiji, u ovom trenutku, ima manje od deset – kažu u Gradskoj upravi Smederevo.

Izvor: telegraf.rs