Nastavljeno suđenje profesorima optuženim u aferi Indeks


08.mart 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Pred Višim sudom u Smederevu danas je nastavljeno suđenje profesorima optuženim za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u aferi “Indeks”.

Desetak optuženih suočeno je sa braniocem Dragišom Lazićem koji ih je u martu 2007. navodno zastupao u pretkrivičnom postupku u policiji, što optuženi poriču i navode da nisu imali ni poverljiv razgovor sa tim advokatom niti su ga oni angažovali.

Lazić je naveo da je bio u hodniku policije u vreme kada su okrivljeni saslušavani tokom nekoliko dana i da nije bio branilac po službenoj dužnosti te da mu njegovi branjenici duguju za zastupanje na saslušanjima u policiji.

Saslušavani i pretkrivičnom postupku tvrdili su da im je advokat Lazić nametnut, da nisu imali poverljiv razgovor sa njim, nije ih, kako su isticali, savetovao niti reagovao na pretnje pre svega, kako su naveli, tadašnjeg zamenika javnog tužioca Gordane Maksimović.
Od svih optuženih koji su danas suočeni sa svedokom Lazićem, on se jedino sećao lika pevača Dragiše Uroševića.

Optuženi Golub Garović je kao dokaz da mu je advokat Lazić nametnut naveo da je mogao da pozove brata od ujaka da ga brani, ali da mu je u policiji rečeno da advokat čeka u hodniku.
Garović nije platio Laziću honorar od 8.000 dinara “jer ih nije zaradio” i smatra da je Lazić bio branilac po službenoj dužnosti.

Radmila Jovanović Canić, bivši zapovednik obezbeđenja u ženskom delu zatvora Zabela, ranije je priznala da je za 5.000 evra kupila šest ispita, a danas je ponovila da je u pretkrivičnom postupku istakla da joj nije potreban branilac.
Ona je dodala da joj je Lazić nametnut, da nije imala poverljivi razgovor sa braniocem, da je verovatno potpisala neki papir ispisan rukom i da je to možda bilo punomoćje.

Ona je Laziću dala 2.000 i rekla da je napolju čeka suprug koji verovatno ima nešto novca. Advokat je izašao sa okrivljenom i od njenog supruga dobio još 2.000.
Branilac je ponudio adresu na koju očekuje da mu se pošalje još 4.000 ali je Canićka rekla “da se ne nada jer je dovoljno dobio, a da nije zaslužio”.

Okrivljena Natalija Sekulić, koja je u pretkrivičnom postupku bila svedok izjavila je da je branilac ubeđivao da sve kaže i “da ne brine” jer će “sve biti u redu” pošto se saslušanje nje ne tiče “već profesora”. Ona je navela da je to bilo sve što je progovorila sa Lazićem, a potom je tražio honorar.

Pevač Radiša Urošević, koga tužilaštvo tereti za posredništvo, zasmejao je optužene rekavši braniocu na suočenju da se oseća prevarenim jer ga je gledao kao “zlatnu koku” naplativši mu zastupanje 100 evra. Urošević je zatražio od branioca da mu vrati 50 evra koje će dati u humanitarne svrhe.

Sud je zaključio da su svi osumnjičeni ostali pri svojim izjavama, a branilac je ostao pri svome: da je sa svim branjenicima imao poverljiv razgovor i da su ga svi osumnjičeni angažovali.

Urošević je rekao da zapisnik sačinjen u policiji nije čitao ni tada ni kasnije i naglasio da mu”ni jednog trenutka nije predočeno da je okrivljen” i da je za svoj status saznao od istražnog sudije.

Protiv 87 optuženih za 120 krivična dela primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja, profesora, posrednika i studenata suđenje je počelo 2007. godine u Višem sudu u Smederevu. Optuženo je za 71 krivično delo 20 profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, dva profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i jedan profesor Pravnog fakulteta u Nišu.