Nastavljeno snimanje filma o princezi Oliveri


20. april 2013. KULTURA – U Baču je nastavljeno snimanje filma “Put ružama posut” o princezi Oliveri Lazarević. Znamo više o Orleanki nego o Oliveri i kneginji Milici – kaže Tanja Bošković, koja igra kneginju Milicu.

Posle Kruševca, Smedereva, Beograda, manastira Manasije, ekipa igrano-dokumentarnog filma “Put ružama posut”, koji prati život princeze Olivere Lazarević, nastavila je snimanje na srednjovekovnoj tvrđavi u Baču. Reditelj Marko Novaković očekuje da će posle Vaskrsa početi sa montažom i da će film biti spreman za beogradsku premijeru krajem juna.

Ova priča ima snagu antičkih tragedija i voleo bih da pobudi i druge sineaste da naprave priču iz tog perioda o kome dovoljno ne znamo i koji nije umetnički eksploatisan koliko zaslužuje – kaže Novaković za “Novosti”.

“Put ružama posut” prati životnu priču srpske princeze Olivere, kćerke kneza Lazara, koja je posle Kosovske bitke predata kao garancija budućeg mira turskom sultanu Bajazitu Prvom. Ali Olivera nije jedina tragična junakinja ove priče. Princezina sudbina neodvojiva je od tužne istorije njene majke, kneginje Milice, koju će na velikom platnu oživeti Tanja Bošković.

– U filmu ćete videti period posle Kosovskog boja, kada je Milica pred strašnom odlukom. Mora da žrtvuje svoju najmlađu ćerku, 15-godišnju Oliveru, i da je pošalje u harem sultana Bajazita, da bi spasla sina Stefana. Olivera je bila posebna osoba, ali smatram da je i Milica podnela veliku žrtvu kada je ćerku poslala čoveku koji je pogubio njenog muža, kneza Lazara – kaže za naš list Tanja Bošković o ulozi ove “klasične heroine naše istorije i tradicije”.

Ona podseća na to da se kneginja bavila i diplomatskom aktivnošću i da je učinila mnogo toga za dobrobit Srbije.

– Ne smemo zaboraviti da su ona i Jefimija donele mošti Svete Petke u Srbiju. Milica je sačekala trenutak kada se zamonašila da se pokloni Bajazitu i umoli ga za mošti Svete Petke. On joj je nudio silna blaga, ali je kneginja odbila. “Umesto zlata suve kosti tražiš”, rekao joj je začuđeni Bajazit, na šta je Milica odgovorila da joj je “i prah s tih kostiju draži od sveg blaga sveta”.

Srednji vek je veoma retko portretisan na ekranu, o njemu se malo piše i još manje zna. Zato je, kaže poznata glumica, neverovatno i tužno za jedan narod da zaboravi tako važne stvari.

– Gledali smo toliko filmova o Jovanki Orleanki, a o ovakvim izuzetnim ljudima, kao što su princeza Olivera i kneginja Milica, niko da kaže ni reč. Mi smo izabrali zaborav kao način našeg postojanja, umesto da nešto naučimo od onoga što je bio naš život, naša istorija – smatra Tanja Bošković.

Autor ovog projekta, Fond “Princeza Olivera”, najavio je da će u filmu biti reči i o mnogim drugim istorijskim ličnostima, poput despota Stefana (Ljubomir Bulajić i Dragan Mićanović), Oliverine sestre Jele Balšić (Aleksandra Nikolić), sestrića Đurađa Brankovića (Goran Milošković) i Bajazita (Ivan Jevtović).

Izvor: Večernje novosti