Nastavlja se “rat” zbog ugovora o Železari


15. septembar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Dok Poverenik za informacije i Transparentnost Srbija insistiraju na poštovanju zakona i traže da se dostavi ugovor o “Železari”, Ministarstvo privrede tvrdi da striktno poštuje zakon.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić očekuje da ombudsman pokrene postupak protiv Ministarstva privrede zbog odbijanja da Transparentnosti Srbija dostavi Ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Reč je o kopiji Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, koji je država 21. marta potpisala sa Železarom, HPK Menadžmentom i holandskim HPK Inženjeringom.

Po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića od 29. juna, resorno ministarstvo trebalo je da kopiju ugovora dostavi organizaciji Transprentnost Srbija, uz prethodnu zaštitu podataka o ličnosti.

– Uprkos činjenici da su rešenja Poverenika po Zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, Ministarstvo nije postupilo po tom nalogu, niti je to učinilo nakon izrečene dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara – piše u Šabićevom pismu Zaštitniku građana Saši Jankoviću.

U pismu dostavljenom i medijima, Šabić navodi da Ministarstvo privrede nije postupilo po rešenju ni nakon što je 31. avgusta od Vlada Srbije zatražio da, u skladu sa svojom obavezom iz Zakona, obezbedi izvršenje rešenja Poverenika.

Budući da u radnjama odgovornih u Ministarstvu privrede ima elemenata nekoliko prekršaja kažnjivih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Poverenik je o tome 27. jula obavestio Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odnosno Upravni inspektorat, da kao organ nadležan za nadzor nad primenom ovog zakona podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica.

– Nema nikakvih informacija o tome da je ministarstvo, odnosno Inspektorat tim povodom nešto preduzelo – navedeo je Šabić u pismu Jankoviću.

Po oceni Poverenika, ovakvo postupanje Ministarstva, višestruko suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, je samim tim u suprotnosti i sa elementarnim načelima dobre uprave, zbog čega, nezavisno od postupanja drugih nadležnih organa očekuje pokretanje postupka i preduzimanje mera iz nadležnosti Zaštitnika građana.

Ministarstvo privrede je odbacilo tvrdnje Poverenika za informacije od javnog značaja da krši zakon kada je u pitanju dostavljanje ugovora o Železari, ističući da ga naprotiv, striktno poštuje, a u najboljoj nameri da se toj čeličani obezbedi nesmetan i efikasan rad.

Ministarstvo ističe da pogotovo poštuje Zakon o zaštiti konkurencije, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je ratifikovan kao međunarodni sporazum.

– Ministarstvo privrede postupilo je u skladu sa zaključkom Komisije za zaštitu konkurencije, koja je donela odluku na osnovu Zakona o zaštiti konkurencije – ističe se u saopštenju Ministarstva privrede.

Zaštita podataka po Zakonu o zaštiti konkurencije je institut u potpunosti preuzet iz prava EU, podsećaju u Ministarstvu. Ovaj zakon je usvojen po izričitom zahtevu EU i fundamentalni je deo prava Unije, kao i naša obaveza iz člana 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U Uniji se zaštićeni podaci izričito izuzimaju od primene propisa o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, navedeno je u saopštenju.