Narodna biblioteka Smederevo na desetom Biblionetu


31. maj 2016. KULTURA – Deseti jubilarni stručno-naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije BIBLIONET 2016, održan je u Kragujevcu od 26. do 28. maja 2016. godine, na temu „Legati i biblioteke celine“.

To je bio najznačajniji skup javnih biblioteka koji okuplja naučne radnike i stručnjake u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, iz svih biblioteka u Srbiji. Ovom prilikom biblioteke su prikazale svoje legate, biblioteke celine i legate u nastajanju u elektronskim prezentacijama i stručnim radovima koji će biti publikovani u zborniku.

Gosti „Biblioneta“ ove godine bili su iz Republike Srpske (Istočnog Sarajeva i Banjaluke) i Makedonije (Štipa). U okviru programa načelniku Matičnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije, gospodinu Vladimiru Šekularcu dodeljena je prestižna nagrada „Đura Daničić“.

Skup su pozdravili predstavnici Ministarstva kulture i informisanja RS, Gradskog veća Kragujevca, predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije Laslo Blašković, kao i direktor Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu Mirko Demić.

Elektronske prezentacije viđene su u dvodnevnim radnim sesijama „Biblioneta“ i na različitim lokacijama. Prvog dana svoje legate i biblioteke celine predstavile su kolege iz Beograda (Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“), Valjeva, Novog Sada, Niša, Čačka, Užica, Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu i Smedereva.

Legat dr Leontija Pavlovića koji se čuva u Narodnoj biblioteci Smederevo predstavile su v. d. direktora Narodne biblioteke Smederevo i bibliotekar savetnik Marina Lazović, i viši bibliotekar Sofija Grba. Reč je o bogatom legatu našeg istaknutog istoričara, naučnog savetnika SANU, publiciste i dugogodišnjeg upravnika Muzeja u Smederevu, Leontiju Pavloviću, koji je živeo, radio, posvetio i ostavio Smederevu svoj obimni naučni rad. Svoju biblioteku poklonio je 1991. godine ugovorom Opštini Smederevo, koja je prihvatila obavezu da celokupan poklon bude smešten i poveren, na osnovu posebnog Ugovora, Narodnoj biblioteci u Smederevu, da se tretira kao kulturno dobro od posebnog interesa i da će njegova celokupnost biti trajno sačuvana. Legat dr Leontija Pavlovića je obrađen i klasifikovan u Narodnoj biblioteci Smederevo kao izuzetna zbirka naučnih i umetničkih tekstova koju čini 2.027 publikacija na srpskom jeziku, 204 publikacije na stranim jezicima, 73 jedinice stare i retke knjige, 92 naslova časopisa i neknjižna građa. Deo ove smederevske kulturne baštine je digitalizovan, čime je unapređena njegova zaštita, ali i dostupnost. Značaj ove zbirke još jednom je potvrđen krajem 2013. godine, kada je legat dr Leontija Pavlovića proglašen od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za kulturno dobro od velikog značaja.

Drugi radni dan Biblioneta odvijao se na više lokacija. U prvom delu, u hotelu “Šumarice”, čuli smo zanimljivo predavanje Đorđa Krivokapića o pravnoj proceduri i utemeljenosti legata i biblioteka celina, a o legatima svojih biblioteka govorili su bibliotekari iz Beograda (SANU, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Biblioteka grada Beograda), Novog Sada (Gradska biblioteka), Pirota, Sombora, Inđije i Dimitrovgrada. Fotografskim putovanjem kroz Kragujevac predstavljena je i monografija Zorana Petrovića „Kragujevac za početnike i starosedeoce“.

Na drugoj gradskoj lokaciji, u Eparhijskom domu, upriličena su 2 predavanja koleginica iz Biblioteke Matice srpske o kolekcijama episkopa vojvođanskih eparhija, kao i obilazak legata šumadijskih vladika Jovana i poč. Save u Vladičanskom dvoru.

Treća lokacija, u završnici radnih sesija, bila je kragujevačka Kuća legata – kuća gimnazijskog prof. Jovana Đ. Mirkovića. U njoj su smešteni svi legati, ali i Dečja biblioteka i Odeljenje strane knjige. U amfitetru su koleginice Jadranka Vejnović Andrejić i Gordana Vučković predstavile prof. Jovana Đ. Mirkovića i njegov legat, kao najveći i najznačajniji u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu.

Održana je i promocija knjige koja je proistekla upravo iz proučavanja jednog vrednog legata – arhivske zbirke u Univerzitetsoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu – „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ autorke dr Tatjane Brzulović Stanisavljević, a o njoj je govorila dr Mila Stefanović.

Zaključke sa Skupa, u ime programskog saveta Biblioneta, iznele su mr Dušica Grbić i dr Tatjana Brzulović Stanisavljević. Sledi objavljivanje Zbornika, sa radovima u integralnoj verziji i registrom legata u bibliotekama Srbije.