Naprednjaci sumnjaju u izbornu krađu


08. maj 2012. DRUŠTVO – Na izborima u Smederevu, koji su u organizovani u nedelju 6. maja, učinjen je niz grubih nepravilnosti i ozbiljnih povreda izbornog procesa, zbog čega Srpska napredna stranka osnovano sumnja na izbornu krađu, veću od one čiji smo svedoci bili devedesetih godina, za vreme vladavine Slobodana Miloševića. Tome u prilog navodimo i odluku Gradske izborne komisije da poništi lokalne izbore na 11 biračkih mesta u Smederevu, na kojima će biti ponovljeni izbori za odbornike Skupštine grada.

Pokušaj izborne krađe zabeležen je na biračkom mestu Radinac 2, na kojem je 200 glasačkih listića sa glasovima za listu Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić preraspoređeno drugim listama. Pravovremenom reakcijom članova Srpske napredne stranke, na čiji je zahtev Gradska izborna komisija obavila prebrojavanje glasova sa ovog biračkog mesta, izbegnuta je očigledna izborna krađa.

Kada je reč o lokalnim izborima, najdrastičniji primer grubog kršenja izbornog procesa i pokušaja krađe glasova zabeležen je na biračkom mestu Radinac 3, na kojem je u glasačkoj kutiji bilo 808 važećih i nevažećih listića, dok je uvidom u evidenciju utvrđeno da je na tom mestu glasalo samo 695 upisanih birača. Viška listića u glasačkim kutijama bilo je i na ostalim biračkim mestima na kojima će biti ponovljeni lokalni izbori u Smederevu.

Političko iskustvo članova Srpske napredne stranke pokazuje da tokom izbornog dana na biračkim mestima može doći do sitnih nepravilnosti i propusta, ali svaki višak listića u glasačkim kutijama ukazuje na izbornu krađu glasova, a samim tim i na prekrajanje volje birača.

Zbog svega navedenog gradski odbor Srpske napredne stranke podneće krivične prijave protiv predsednika biračkih odbora na svih 11 biračkih mesta na kojima će biti ponovljeni izbori za odbornike Skupštine grada, jer su to lica najodgovornija za poštovanje izbornog procesa i sprečavanje nepravilnosti svih vrsta koje bi mogle da ugroze birački proces i utiču na ishod glasanja. Otkrivanjem imena nalogodavaca predsednici biračkih odbora, iz koje god da su političke grupacije, olakšaće svoj položaj i omogućiti da u Skupštini grada budu legitimni i legalno izabrani predstavnici građana Smedereva.