Najviše stradale jabuke i jagode


06. maj 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Jako nevreme praćeno gradom, koje je zahvatilo područje Smedereva, nanelo je štete voćnjacima u šest katastarskih opština, a najviše štete pretrpele su jabuke i jagode.

– Najviše su, prema informacijama sa terena, stradali voćnjaci u Vodnju, Petrijevu i Landolu. Negde je šteta i preko 50 odsto, dok ima voćnjaka koji su potpuno uništeni. Grad je najviše pogodio jabuke i breskve, koje su u ovom kraju i najzastupljenije – kaže Boban Marković, iz Savetodavne stručne službe u Kolarima.

Grad je tukao i atare sela Badljevica, Drugovac i Binovac. Štete se kreću od 10 do 50 odsto. Stručnjaci kažu da će šteta tek biti procenjena. Članovi komicije za procenu štete su na terenu, a po rečima predsednice UO Fonda za razvoj poljoprivrede, Vesne Milić, prilična oštećenja su na jabuci i trešnji, dok su jagode ponajviše stradale i šteta će biti od 60 do 100 odsto.

Protivgradna odbrana je ispalila 18 raketa, a od svih područja, Vodanj je posebno pogođen. Voćari se žale i tvrde da su strelci delovali sa zakašnjenjem, zbog smetnji na vezama sa radarskim centrom Bukulja.