Najuspešniji sportisti u 2015. godini


26. januar 2016. SPORT – Savez sportova Smederevo u petak je u prepunoj sali Skupštine grada Smedereva proglasio najbolje ekipe i pojedince u 2015. godine, Savez za školski sport nagradio je najuspešnije škole i učenike, kao i njihove profesore i nastavnike, a prvi put zajedno sa Savezom, najbolje klubove i pojedince u prošloj godini proglasio je i Gradski fudbalski savez.

„Velika je čast biti danas sa vama, suočiti se sa rezultatima koji su impozantni i na njima im čestitam. Vi ste bili ambasadori grada Smedereva, pa Gradu i nije bilo teško da opredeli sredstva za sport. U 2016. ćemo uvećati ova budžetska sredstva za 10-tak miliona i moja želja je da svake godine uvećavamo taj iznos, a vi sredstva iskoristite najbolje što možete, kako bi povećali broj mladih koji će se baviti sportom, naravno i da osvajate kupove, prvenstva i nagrade. Grad će uvek stajati iza sporta, nama je to veoma važno”, naglasila je gradonačelnica i ocenila da se, prema osvojenim nagradama u različitim sportskim disciplinama, Smederevo brendirao kao grad sporta.

Gradonačelnica se zahvalila sportistima na ostvarenim rezultatima i poželela dobro zdravlje, još bolje rezultate i veću masovnost u ovoj godini i poručila da neće dozvoliti da se politika meša u sport.

„Savez sportova i Komisija će odrediti način podele sredstava, po uspešnosti sportskih organizacija. Želim da vam kažem i da smo doneli odluku da ove godine uvećamo sredstva za školski sport i zaposlimo preostalih šestoro profesora fizičke kulture sa evidencije NSZ”, rekla je gradonačelnica i dodala da će im biti uvećana mesečna nadoknada, kako bi uključili što veći broj dece u besplatne sportske sekcije.

Prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, koji je izrazio zadovoljstvo izuzetnim rezultatima i poručio da će rukovodstvo grada u saradnji sa Sportskim savezom raditi na poboljšanju uslova za kvalitetniji rad sportskih klubova i postizanje još boljih rezultata.

Prema odluci Upravnog odbora Saveza sportova, najbolja muška ekipa u 2015. godini je KMF Smederevo, polufinalista plej of-a u sezoni 2014-2015. i trenutno trećeplasirana ekipa u Futsal ligi Srbije, a najbolja ženska ekipa je Streljačka družina Smederevo, sa titulom vicešampiona na prvenstvu Srbije i osvojenim drugim mestom na Kupu Srbije vazdušnim pištoljem.

Najbolja sportistkinja Smedereva je Jasmina Milovanović (devojačko Grgić), iz Streljačke družine Smederevo, na Evropskom prvenstvu 12. mesto, na Univerzitetskim igrama 6. mesto, vicešampionka Srbije u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, srebrna na Kupu Srbije vazdušnim pištoljem, samo dva kruga je delila od norme za odlazak na OI, dok je najbolji sportista u 2015. godini Stefan Anđelković iz Kik boks kluba SD Kombat, osvajač zlatne medalje na Prvenstvu sveta u apsolutnoj kategoriji u kik boksu.

Priznanje Najbolji mladi sportista, uručeno je Marku Ristiću i Zoranu Rajiću, osvajačima bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u četvercu bez kormilara, kao i bronze na Balkanskom šampionatu i trostrukim prvacima Srbije u dvojcu, četvercu i četvercu skulu, a najbolja mlada sportistkinja je Ana Todorović iz Streljačke družine Smederevo, šampionka Srbije u juniorskoj ekipnoj konkurenciji malokalibarskim pištoljem, druga u pojedinačnoj konkurenciji, treća na prvenstvu Srbije u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnim pištoljem i vicešampionka Srbije vazdušnim pištoljem ekipno.

Najbolja ekipa u konkurenciji osoba sa invaliditetom je Klub R 50, za osvojeno drugo mesto na nacionalnom prvenstvu u gađanju vazdušnim pištoljem, dve bronze u gađanju vazdušnom i malokalibarskom puškom i drugo mesto u Ligi osoba sa invaliditetom. Najbolja sportistkinja u konkurenciji osoba sa invaliditetom je Jelena Pantović (R 50), prvakinja Srbije u gađanju vazdušnom puškom, zlatna u Finalu kupa vazdušnim oružjem, vicešampionka Srbije serijskom malokalibarskom puškom i bronzana na nacionalnom prvenstvu u gađanju iz serijske vazdušne puške, dok je najbolji sportista u kategoriji osoba sa invaliditetom Zoran Petrović, iz Društva za sport i rekreaciju invalida grada Smedereva, osvajač zlatne medalje na Međunarodnim sportskim igrama u Beogradu u plivanju i vicešampion Srbije u plivanju na 50 metara.

Sportski kolektiv je Kik boks klub SD Kombat, najbolji trener je Dejan Pavić (KBK SD Kombat), koji je u Smederevo 2015. godine doneo titulu svetskog prvaka i svetskog vicešampiona u kik boksu, a novinar godine je Saša Šparović iz Naših novina.

Nagradu za životno delo zaslužio je nekadašnji trener SD Smederevo i učesnik Paraolimpijskih igara u Atlanti i nosilac najvišeg nacionalnog priznanja za streljaštvo, Milan Todorović.

Priznanje za sportski podvig godine pripalo je Rukometnom klubu Smederevo, koji je ove godine organizovao turnir u našem gradu i doveo ekipe iz deset zemalja sa 2.000 učesnika u konkurenciji dečaka i devojčica.

Takođe, Savez za školski sport je nagradio učenike i ekipe koji su napravili najbolje rezultate na međuopštinskim i republičkim takmičenjima, a priznanja su dodeljena i školama, Tehničkoj i OŠ Dimitrije Davidović, kao najboljima u 2015. godini. Zahvalnice su uručene i klubovima sa kojima je u prošloj godini ostvarena dobra saradnja, a posebno priznanje uručeno je nekadašnjem profesoru fizičkog vaspitanja, Raletu Avramoviću.

Po prvi put, zajedno sa Savezom, priznanja je podelio i Gradski fudbalski savez, koji je za najbolju ekipu proglasio KMF, nabolji igrač je Bojan Filipović (KMF), a najbolji trener je Veljko Spasojević (KMF).

FK Jezava napravio je fudbalski podvig godine, za osvajanje Gradskog i Okružog kupa, zatim omladinci FK Hajduk Veljko iz Dobrog Dola, za prvo mesto u Gradskoj ligi, za afirmaciju smederevskog fudbala nagrađen je Aleksandar Mitrović, a posthumno je dodeljeno priznanje Zoranu Popoviću.

Izvor: smederevo.org.rs