Najjači, a Smederevac


05. novembar 2013. SPORT – Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović i pomoćnik gradonačelnika za sport, Saša Momić, organizovali su prijem za Smederevca Radeta Savića, koji se sa Svetskog prvenstva u pauerliftingu u Pragu, vratio sa srebrnom medaljom.

„Rade Savić je postao zaštitni znak Smedereva. Osvajanjem drugog mesta na Svetskom prvenstvu u Pragu, Rade je dokazao da pripada samom vrhu. Iako od nedavno, Savić je najpoznatiji Smederevac i Grad Smederevo će u narednom periodu finansijski pomoći sve njegove pripreme za velika takmičenja”, rekla je dr Jasna Avramović, gradonačelnik Smedereva.

Višestruki evropski i svetki rekorder u benč presu u GPC federaciji, Rade Savić, ovoga puta se oprobao na Svetskom prvenstvu u Pragu, u pauerliftingu i to u VPC federaciji, tzv. američkoj federaciji. U konkurenciji 250 takmičara iz 28 zemalja, Savić je osvojio srebrnu medalju, pošto je podigao 280 kilograma, koliko i prvoplasirani takmičar iz Litvanije, koji je bio 2 kilograma lakši od Savića.

„U Smederevu živim od 2011. godine i sve titule koje sam do sada osvojio, osvojio sam u poslednje dve godine, kao Smederevac. Iza mene je veoma uspešna sezona, pošto sam osvojio pet zlatnih medalja na takmičenjima u Srbiji, a isto toliko puta sam bio i apsolutni pobednik. Nisam u potpunosti zadovoljan osvajanjem drugog mesta na Svetskom prvenstvu u Pragu, ali s obzirom da sam prvi put nastupio u VPC federaciji, drugo mesto predstavlja veliki uspeh”, izjavio je Rade Savić.

Zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović i pomoćnik gradonačelnika za sport, Saša Momić, izrazili su zadovoljstvo time što vrhunski sportista na najbolji način predstavlja i Smederevo, grad u kome živi i namerava da u njemu ostane, a posebno Savićevim namerama da prenese sportska znanja i sportski način života na najmlađe.

Radio televizija Republike Srpske snimila je dokumentarni film pod nazivom „Najjači a Srbin”, koji govori o našem svetskom rekorderu i prvaku u benč presu. Film je sniman u Gornjem Milanovcu i Smederevu, a završava se u manastiru Rajinovac. Zašto baš tamo, gledaoci će moći da vide u filmu koji će učestvovati i tokom novembra na filmskim festivalima u Sremskim Karlovcima, Kučevu, Sarajevu, ali i u Italiji i Španiji.

Izvor: smederevo.org.rs