Nagrada za životno delo Branimiru Brstini


10. april 2012. KULTURA – Festival Nušićevi dani biće održan od 10. do 30. aprila u Smederevu, najavljeno je u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prema rečima Save Đuričića, umetničkog direktora Festivala, ovogodišnja manifestacija sadrži tri programske celine.

Prva programska celina je najava Nušićevih dana i predfestivalski programi, zatim ide sam festival, a nakon toga i program „U čast Nušićevim danima“.

Predfestivalski programi vezani su za amaterska pozorišta i u njima će učestvovati mlada pozorišna grupa „Žanka Stokić“, kao i omladinska Čubi scena, koja će izvesti predstavu „Svetlost i senka“.

Festival zvanično počinje 22. aprila i u njegovoj selekciji je šest predstava, izvedenih premijerno od septembra 2011. godine do marta 2012. godine.

Na programu su dva dela Branislava Nušića. Narodno pozorište „Toša Jovanović“ izvešće predstavu „Zla žena“ u režiji Egona Savina.

Šabačko pozorište učestvuje s predstavom Branislava Nušića „Ožalošćena porodica“ u režiji Bojane Lazić. Zvezdara teatar će izvesti najnoviju dramu Dušana Kovačevića „Kumovi“, a Srpsko narodno pozorište izvešće predstavu Branislava Nušića „Ujež“ u režiji Radoslava Milenkovića. Beogradsko dramsko pozorište izvešće predstavu „Doktor D“ u režiji Gorana Markovića. Agencija Impressario učestvuje s predstavom Mirjane Bobić Mojsilović „Pozovi M“.

Nušićeva nagrada za životno delo biće dodeljena glumcu Branimiru Brstini. Odluku o dodeli ove nagrade doneo je žiri u sastavu: Svetlana Bojković, Milosav Mirković i Tatjana Lazarević Milošević.

U obrazloženju je navedeno da „ovaj glumac gradi slojeve komike. On je komičan u pokretu i u karakteru, tako da je postao pojam scenske komike. Glumac neposrednog dejstva, umetnik zabavne pustolovine i igrač slobodnog duha“.

Izvor: danas.rs