Muzičko-scensko delo „Amanet“ u Centru za kulturu


17. jun 2014. KULTURA – Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“, u ponedeljak, 23. juna, od 20 časova, na velikoj sceni smederevskog Centra za kulturu, izvešće muzičko-scensko delo „Amanet“, koje govori o stradanju i pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu (1914-1918). Scenario i režiju za ovaj umetnički prikaz golgote Srbije u Velikom ratu uradio je Vladimir Lazić, a dirigent je mr Ivana Eklemović. Cena ulaznice je 200 dinara, a deo prihoda namenjen je u humanitarne svrhe.

„Amanet“ je muzičko-scenska freska o stradanju i pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu i posvećena je obeležavanju stogodišnjice ovog važnog istorijskog događaja.

U stvaranju sopstvenog nacionalnog i državnog identiteta, Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila trećinu svoga stanovništva. Sećanje na vreme velikih iskušenja inspirisalo je reditelja da na umetnički način predstavi jedan od najtežih perioda srpske istorije.

„Amanet“ jeste svojevrstan umetniči prikaz golgote i vaskrsa Srbije u Velikom ratu.

Iz bogatog literarnog i muzičkog nasleđa vezanog za stradanje i pobede u Prvom svetskom ratu, korišćeni su motivi naših poznatih kompozitora Stanislava Biničkog, Jovana Pačua, Davorina Jenka i drugih. Komponovana muzika za ovo scensko-muzičko delo je autora Dragana Kneževića i Dobrosava Vasića.

Tekstove naših poznatih književnih autora i državnika Bore Ćosića, Živojina Markovića, Milice Novković, Nikole Pašića, u filmovanom delu kazuju naši eminentni dramski umetnici: Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Lašić, Mirjana Vukojčić, Mihajlo Janketić, Marko Nikolić, Božidar Stošić, Milorad Mandić, Nenad Ćirić, Viktor Savić, Andrija Kuzmanović, Miloš Petrović, Bojan Krivokapić, Nenad Heraković, Vladan Milić, Stevan Piale, Ljubomir Bulajić, Ivan Zekić, Rade Ćosić.

Autori koreografija su Radojica Kuzmanović, Bratislav Grbić, Goran Mitrović i Vladimir Lazić.