“Muzeji Srbije” u Smederevu


08. maj 2015. KULTURA – Nacionalni muzeji Srbije organizuju novu manifestaciju Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Manifestacija će trajati od 9. do 18. maja 2015. i obuhvataće čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja, kojima će biti obeleženi važni datumi kao što su 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 18. maj – Međunarodni dan muzeja i s njim povezana Evropska noć muzeja, 16. maja.

Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, za koju se već prijavilo 65 muzejskih i srodnih institucija sa 115 lokacija koje se mogu posetiti širom zemlje. Cilj akcije je jačanje insititucija zaštite, posebno muzeja, i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći besplatno da uživa tokom tih deset dana od 10 časova ujutru, do 10 časova uveče, na svim lokacijama gde je to moguće.

Osnivači Manifestacije su Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 će se odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Manifestaciju podržavaju i Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu, Novi Sad.

Manifestacija se održava u saradnji sa strukovnim muzejskim udruženjima – Nacionalnim komitetom Međunarodnog saveta muzeja – IKOM Srbije i Muzejskim društvom Srbije.

Medijski partner manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 je Udruženje novinara Srbije (UNS).