Moguće sudsko poravnanje sa Komikom


03. septembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da veruje u mogućnost vansudskog poravnanja između Smedereva i kompanije Komiko oil.

Ona je naglasila da je interes vlade Srbije da se ta investicija, ukoliko je moguće, što pre realizuje.

“Naš interes je da se investicija realizuje što pre. Ako može da se realizuje mi ćemo taj projekat podržati, a ako ne može idemo na one projekte koji mogu da se realizuju”, rekla je ministarka posle razgovora sa predstavnicima Komiko oila.

Ona je istakla da je želja ove vlade da ima što više ulaganja i da se u Smederevu na tom projektu zaposli oko 500 ljudi, koliko je obećao investitor.

“Ukoliko Komiko pruži uveravanja da mogu da izvrše obaveze koje su obećali očekujem vansudski dogovor sa onim ko ih je tužio i da se krene u tu investiciju”, rekla je Mihajlović.

Ističući da veruje da će u narednih mesec dana biti poznato da li taj projekat može da se realizuje ili ne, ona je poručila investitorima da poštuju odluke državnih organa i da se ponašaju u skladu sa onim što su obećali lokalnoj samoupravi u Smederevu.

Vlada i resorna ministarstva, lokalne samouprave i investitor su jedan tim koji treba da radi na što efikasnijoj realizaciji investicija, dodala je ministarka.

Grad Smederevo tužio je Komiko oil i zatražio raskid ugovora o izdavanja u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američko-holandski kozorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu.