Mogu li Kinezi da učine Železaru profitabilnom?


06. mart 2016. PRIVREDA – Izvor: N1info – Za kupovinu Železare Smederevo za sada je, koliko se zna, zainteresovana samo kineska kompanija HBIS koja, kako je saopšteno, želi da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi. Nije, međutim, poznato na koji bi način to dovelo do profitabilnosti smederevske čeličane u trenutku kada cena čelika na svetskom tržištu, zbog slabljenja tražnje, pada.

Po ceni od približno 46 miliona i uz depozit od 9.1 milion evra, Železara Smederevo uskoro bi mogla biti privatizovana – u drugom pokušaju. Vlada Srbije pregovara sa kineskom kompanijom HBIS koja bi, kako je ranije navedeno, u Smederevu otvorila fabriku šavnih cevi i uložila oko 300 miliona evra.

“Ako se proda za 46 miliona, to će biti fantazija, ali šta je problem? Ta Železara Srbiju košta 100 miliona evra”, rekla je Biljana Stepanović, urednica “Nove ekonomije”.

Poslovanje Železare, otkako je poverena na upravljanje holandskoj firmi HPK inženjering, nije poznato javnosti, osim činjenice da je neprofitno.

Premijer Vučić poslovanje sa gubicima pravda padom cene čelika na svetskom tržištu, a u isto vreme postavlja se pitanje koliko će u nepovoljnim tržišnim okolnostima privatizacija čeličane dovesti do profitabilnog poslovanja.

Stručnjaci dodaju da je ponuđačima ostavljeno malo vremena da se upoznaju sa poslovanjem Železare, kao i da je neozbiljno očekivati da ugovori uskoro budu potpisani.

“To možda ukazuje na dnevno-političku akciju, a ne ozbiljnu ekonomsku akciju, jer ja ne vidim interes da sada dođe iz Kine neki veliki proizvođač, koji zatvara svoje čeličane i koji rapidno smanjuje proizvodnju čelika, koji je inače u proizvodnji jeftiniji nego naš”, napominje ekonomista Mahmud Bušatlija.

U Vladi Srbije privatizaciju Železare vide kao spas i korak ka profitabilnom poslovanju i nadaju se podršci Evropske unije koja bi takvu odluku trebalo da odobri. Potraga za strateškim partnerom Železare, koja broji 5.000 zaposlenih, traje od 2012. godine. Na prvi, neuspeli tender javio se jedino američki Esmark, a rok za slanje ponuda na drugi raspisani tender je 22. mart.

Otvaranje ponuda predviđeno je za 1. april.