Ministar Sulejman Ugljanin u poseti Smederevu


11. mart 2013. DRUŠTVO – Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, posetio je danas Smederevo, na poziv gradonačelnice dr Jasne Avramović.

Ministru su predstavljeni razvojni privredni potencijali Smedereva, kao i razvojni projekti u oblasti turizma.
„Povod današnje posete jesu investicije i pronalaženje investitora iz Turske, ali i iz Evropske unije, imajući u vidu da je ministar Ugljanin kopredsednik Komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Turske. Grad Smederevo intenzivno priprema projekte i stvara ambijent za dovođenje stranih investitora“, izjavila je gradonačelnica Smedereva.
Ministar je rekao da je danas uzvratio posetu svojoj koleginici iz prve generacije predsednika opština direktno biranih 2004. godine, sa kojom je imao dobru saradnju.

Kao kopredsedavajući mešovite Komisije za privrednu saradnju Turske i Srbije, ministar je najavio za dva dana u Turskoj prvu ovogodišnju konferenciju, na kojoj će učestvovati tridesetak stručnjaka, predstavnika srpske strane.
„Ja sam došao u Smederevo da lično vidim prednosti koje ima Smederevo. To je izvanredan geopolitički položaj – sa jedne strane imamo Dunav, sa druge strane imamo auto-put, aerodrom, železnicu. Imamo sve moguće preduslove za ekonomski razvoj. Koleginica Jasna je sa svojim stručnim timom uradila veliki broj planskih akata. Videli smo mogućnosti razvoja Marine, industrijske zone, Tvrđave i to je kovnica novca. Samo te tri stvari mogu da razvijaju celu Srbiju, a ne jedan grad“, ocenio je Ugljanin.

Ministar je rekao da je njegov cilj da na predstojećem mešovitom Komitetu zainteresuje sagovornike iz Turske za moguće partnerstvo i ocenio da bi logično strateško partnerstvo bilo sa nekim od crnomorskih gradova.
Ministar je istakao da su Turci zainteresovani za partnerstvo u oblasti izgradnje vagona i tom prilikom pomenuo Gošu iz Smederevske Palanke i smederevski Želvoz.

Ministar je izrazio zadovoljstvo onim što je video danas u Smederevu, a to je, kako je rekao, dobar strateški plan razvoja sa pripremljenim razvojnim aktima.

„Ostaje da to iskoristimo, da napravimo jedan tim iz Vlade i predstavnika opština, da odemo i u Brisel i pokušamo da nametnemo naše prioritete, kako bi ušli u njihov plan finansiranja, od 2014. do 2020. godine“, zaključio je ministar Ugljanin.