Ministar ne zna za gašenje visoke peći u Smederevu


25. jun 2012. PRIVREDA – Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da nema nikakve informacije o gašenju druge visoke peći u Železari Smederevo.

“Ja nemam takve informacije da će u narednih sedam, deset ili 20 dana da se zaustavlja rad druge visoke peći u Železari ili da je već zaustavljen, što apsolutno nije tačno”, izjavio je Ćirić novinarima i uputio ih na upravu Železare. Ćirić je rekao da jedna od dve visoke peći ne radi od prošle godine, kada je Ju es stil bio vlasnik, a druga visoka peć radi normalno.

Železara je od januara u državnom vlasništvu pošto ju je Vlada otkupila za jedan dolar od kompanije Ju Es Stil, koja se povukla iz Srbije, jer je poslovala sa gubicima. Ćirić je rekao da situacija u Železari nije laka, da kompanija iz meseca u mesec radi sa manjim ili većim gubitkom i da je tender za nalaženje strateškog partnera produžen za 90 dana. “Nadam se da ćemo uspeti da nađemo starateškog partnera za zajedničko suvlasištvo ili većinsko vlasništvo u Železari ili partnera sa kojim ćemo moći da obezbedimo normalno funkiconisanje”, rekao je Ćirić i dodao da očekuje da će se to desiti ove godine.

On smatra da će se nova vlada pridržavati odluke da se nađe strateški partner za tu kompaniju. “Mi nećemo dozvoliti da Železara stane. Tražimo nekog ko bi sa nama mogao da obezbedi snižavanje troškova proizvodnje, uštede kroz jeftinije sirovine i bolji plasman proizvoda”, rekao je Ćirić.

Ministarstvo finansija objavilo je 18. aprila javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, a posle drugog produžetka tendera, rok za slanje obavezujućih ponuda ističe 10. septembra. Prijave za učešće na tenderu za strateškog partnera dostavile su kompanije “Donjeck stil grup” iz Ukrajine, Ural manjingend metalurdžikal kompani” iz Rusije i “Junajtid plzen” iz Luksemburga.

Tri reprezentativna sindikata Železare Smederevo, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnog sindikata i Nezavisnog sindikata Železare najavili su za sutra u podne sastanak u Železari, da bi se dogovorili o koracima koje bi država trebalo da preduzme za izlazak iz krize i nastavak proizvodnje u tom preduzeću.