Mini Fest 2014.


11. mart 2014. KULTURA – Posle jedanaest godina ponovo će se u Centru za kulturu Smederevo održati revija filmova sa Međunarodnog filmskog festivala FEST. U nedelji od 17. do 23. marta, smederevska filmska publika imaće prilike da vidi izbor sedam filmova iz glavnog programa ovogodišnjeg 42. FEST-a, koji čine veliki autori, festivalski pobednici i oskarovci. Između ostalih, biće prikazani prošlogodišnji kanski pobednik, kontroverzno ostvarenje tunižanskog sineaste Abdelatifa Kešiša „Plavo je najtoplija boja“, koji je zatvorio ovogodišnji beogradski filmski festival, zatim najbolji evropski film 2013. godine, Sorentinova „Velika lepota“, nagrađena „Zlatnim globusom“ za najbolji strani film i Oskarom za najbolji film van engleskog govornog područja i englesko-američka-francuska produkcija „Filomena“, dobitnik devet nagrada na filmskom festivalu u Veneciji, nagrade BAFTA za najbolji adaptirani scenario… Tako, filmski repertoar umetničkih filmova sa FEST-a na mini reviji u Smederevu čine po jedna francuska, poljska i engleska produkcija, i po jedna francusko-nemačka, italijansko-francuska, američko-rumunsko-engleska i englesko-američko-francuska produkcija. Ako obratimo pažnju na žanrove, uz neizbežno mešanje žanrova, čak pet filmova se žanrovski određuju kao drame, u kombinaciji romanse, fantazije, komedije, trilera, uz dva biografska filma i jednu bajku za decu i odrasle.

Prošlogodišnji dobitnik „Zlatne palme“ i još preko pedeset drugih priznanja ili nominacija za njih, Kešišov film „Plavo je najtoplija boja“, mnogi filmski poslenici proglašavaju najboljim filmom ove godine. U javnosti se uoči ovogodišnjeg FEST-a dosta spekulisalo informacijom zašto su organizatori odlučili da baš ove godine promene dosadašnju praksu da im festival otvora kanski pobednik. Mnogi razlog vide u činjenici da je tema filma lezbijska ljubav. Ipak, drugi ga smatraju jednim od najljubavnijih filmova svih vremena i izuzetno značajnim i na svaki način važnim biserom Sedme umetnosti. Upravo ova francuska filmska senzacija, poznata i kao „Adelin život“, otvoriće reviju filmova sa FEST-a u Smederevu, u ponedeljak 17. marta.

Kostimirana romansa iz 19. veka „Nevidljiva žena“ je drugi rediteljski poduhvat Rejfa Fajnsa u kome se bavi tajnom vezom već sredovečnog pisca Čarlsa Dikensa (Rejf Fajns) sa skoro 30 godina mlađom glumicom Neli Ternan (Felisiti Džouns). Ova veza postala je jedna od najvećih ljubavnih priča u istoriji književnosti, inspirišući razne spekulacije zasnovane na poznatim činjenicama. „Nevidljiva žena“ je na programu u utorak 18. marta.

„Filomena“, sa Džudi Denč u naslovnoj ulozi, snimljena je po knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ novinara Martina Siksmita (koga igra Stiv Kugan) i zasnovana je na istinitim događajima. „Filomena“ je priča o ženi koja je rodila dete kao tinejdžerka i koje su joj oduzeli i dali na usvajanje i njenoj pedesetogodišnjoj potrazi za njim. Film nudi uverljivu priču o ljudskoj ljubavi i gubicima, suštinski slaveći život. Film „Filomena“ je osvojio devet nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni Globus i nagradu BAFTA (dobio je BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i četiri nominacije za Oskara u kategorijama najbolji film, adaptirani scenario, glavna glumica i najbolja muzika napisana za igrani film. Prikazuje se u sredu 19. marta.

Jedan od najznačajnijih poljskih reditelja, oskarovac Anžej Vajda, u svojoj osamdeset sedmoj godini režirao je film o jednom od najznačajnijih poljskih političara – Lehu Valensi. – Film je namenjen svima, ali bih voleo da ga pogleda mlađa publika, jer je Leh odličan primer praktičnog učešća u političkom životu – rekao je Vajda o svom poduhvatu. Leh Valensa, kontroverzna ličnost, pomogao je milionima da ostvare snove koje su krili duboko u sebi, utirući put promenama o kojima niko nije mogao ni da sanja. Nekada je borba za slobodu neophodna, nekada slobodu treba braniti, ali nikada ne postoje okolnosti u kojima se o slobodi ne razmišlja. Film je osvojio nagradu Premošćavanje granica na Palm Springs festivalu, nagradu Srebrni hugo za glavnog glumca Roberta Vjekeviča, a glumica Maria Rosaria Omađio je osvojila nagradu na festivalu u Veneciji. „Leh Valensa: Čovek nade“ je na repertoaru u četvrtak 20. marta.

Italijansko-francuski film „Velika lepota“, dobitnik Oskara za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, kao i nagrade Evropske filmske akademije za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i montažu, biće prikazan u petak 21. marta. Prema rečima reditelja Paola Sorentina, to je priča o lepoti življenja, ali i o tome šta se krije iza očiglednog osiromašenja Italije, dok kritika poredi ovaj film sa zanosnim delima Felinija. Glavni lik (igra ga Toni Servilo) je ravnodušan i razočaran postariji čovek koji kroz alkoholnu izmaglicu posmatra paradu ispražnjenog, na propast osuđenog, istovremeno moćnog i depresivnog čovečanstva.

Francusko-nemačka verzija priče o „Lepotici i zveri“ bazirana je na najranijoj poznatoj verziji tradicionalne bajke iz zbirke Gabrijel-Suzan Vilnev La Jeune Ameriquaine et les Contes Marins (Mladi Amerikanac i morske priče) iz 1740. godine. Neobično je što se u njoj pojavljuje veoma surova zver. Reč je o višeslojnoj bajci za decu i odrasle koja govori o snazi snova i sukobu ljubavi i materijalnih vrednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas. Glavne uloge tumače Lea Sejdo i Vinsen Kasel. Ovu bajkovitu priču mnogi nazivaju francuskom verzijom Hobita. Na repertoaru je u subotu 22. marta.

Smederevski MINI FEST zatvoriće englesko-rumunska produkcija „Nulta teorema“ u nedelju 23. marta. Misteriozni projekat „Nulta teorema” je matematička formula koja treba da potvrdi da li život ima nekakav smisao. Na njoj radi ekscentrični i povučeni kompjuterski genije, igra ga fantastični austrijski glumac Kristof Valc, koji živi u korporativnom svetu Džordža Orvela, vođen je egzistencijalnim gnevom. Samo jednom u svom životu on je uspeo da iskusi snagu ljubavi i poželeo da razume razlog zbog kojih ljudi postoje… Ovu naučno-fantastičnu dramu režirao je Teri Giliam.

Sve projekcije su u Bioskopskoj dvorani Centra za kulturu Smederevo i počinju od 20:00 časova. Svi filmovi se prikazuju u blu-rej (Blu-ray) tehnici. Cena ulaznice je 200 dinara.