“Milan Blagojević” traži zaštitu


07. februar 2013. PRIVREDA – Fabrika “Milan Blagojević“ traži reagovanje nadležnih za zaštitu konkurencije, jer tvrdi da slovenačko “Gorenje” pokušava da ostvari monopol na tržištu Srbije.

Kako se navodi, “Gorenje” vrši pritisak na veletrgovce.

Prema rečima direktorke smederevske kompanije Sofije Staničić, oni su rešili da na srpsko tržište izađu sa veš mašinama koje se proizvode u Italiji, pod MBS brendom, što je “Gorenje” pokusalo da osujeti i zapretilo otkazom ugovora za 2013. godinu veletrgovcima koji kupuju nove proizvode “Milana Blagojevića”.

Pozdravljajući to što je fabrika “Gorenje” uposlila 500 radnika, Stančićeva je ipak osudila “pokušaj stvaranja monopola i obezvređivanja smederevske fabrike, koja postoji čitav vek u Srbiji i koja je sinonim proizvodnje šporeta na čvrsto gorivo”.

Naglašavajući da je apsolutno za zdravu konkurenciju, ona je dodala da se “Gorenje”, kako bi nadoknadilo pad prometa sopstvenih proizvoda, odlučilo za potpuno neposlovan potez.

“Svaka nova investicija je, naravno, dobrodošla u Srbiju, ali ne po ceni zatvaranja srpskih brendova i stvaranja još veće nezaposlenosti u Srbiji”, kazala je Stančićeva, podsećajući da je pre desetak godina fabrika iz Smedereva, u saradnji sa najvećim svetskim brendovima proizvodila veš mašine, električne šporete, mašine za sudove i frižidere “candy”, “whirpool”, “Arthur Martin”…

Stari brend “smederevac“, kao i najmoderniji ekološki pelet uređaji za grejanje i šporet za etažno grejanje otvorili su put za izvoz u 35 zemalja na svim kontinentima, navela je Stančićeva u saopštenju.

Kompanija “Gorenje” nije želela da se oglašava povodom optužbi fabrike “Milan Blagojević” da ucenom veletrgovaca narušava konkurenciju na tržištu.

U odgovoru agenciji Beta navedeno je da “Gorenje” ne želi da komentariše saopštenje koje jedanas dostavila smederevska fabrika “Milan Blagojević”.