Mihajlović: Uspećemo u pregovorima sa Esmarkom


04. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će uspešno biti završeni pregovori sa predstavnicima američke kompanije Esmark o privatizaciji Železare Smederevo i da će ta čeličana raditi.

Ona je kazala Tanjugu da su pregovori teški i napomenula da je za njih nadležan ministar privrede Željko Sertić.

“Verujemo da ćemo kao vlada u tome uspeti i verujem da ćemo moći da kažemo da železara radi, jer je to važno za građane Smedereva i Srbiju, kao i naš burto društveni proizvod”, istakla je Mihajlović.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i Esmarka počeli su 27. januara i još traju, a nakon kraćeg prekida nastavljeni su u ponedeljak uveče, nakon povratka premijera Aleksandra Vučića i Švedske.

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić očekuje da će pregovori sa Esmarkom o privatizaciji smederevske Železare biti završeni naredne sedmice, i ističe da Srbija “ne prodaje piljaru, već ogroman kompleks”.

Ljajić je, kako prenosi TV N1, rekao da u pregovorima ima nekoliko “tački spoticanja” jer Srbija sa svoje strane traži garancije za proizvodnju, preuzimanje više od 5.000 radnika, te da neće biti otpuštanja kada počne proizvodnja, kao i ostanak na tržištu.

“To nije lako. S jedne strane stiče se utisak da mi prodajemo, ne znam kakvu kompaniju, a s druge strane oni imaju svoja očekivanja – otpis dugova, subvencije… Imamo situaciju i sa MMF i EU koje su indirektno uključeni u proces”, rekao je Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Savetnik ministra privrede Dušan Korunoski izjavio je juče da se situacija u pregovorima sa Esmarkom “menja iz casa u čas”. On je za Radio Beograd rekao da u pregovorima “postoji linija preko koje se ne ide”, a to je nacionalni interes.

“Trenutno se radi na obezbeđivanju garancija da će Esmark ostati dovoljno dugo u Smederevu dok on ne ostvari profit ili dok se nama kao državi to ne isplati”, objasnio je Korunoski.

Inače, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je ranije da je EK dobila dokumentaciju Vlade Srbije za odobrenje dodatnog roka za pregovore sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železare Smederevo koji se razmatra.

Izrazivši zadovoljstvo zbog nastavka pregovora Vlade Srbije sa Esmarkom, Devenport je rekao da je veoma bitno da sve bude u skladu sa postojećim obavezama i da dođe do uspešnog završetka.