Međuvladin komitetet o Železari


15. novembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Tender za Železaru Smederevo je jedna od tačaka danas potpisanog protokola zasedanja srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za saradnju.

Državni sekretar Ministarstva finansija Aleksandar Ljubić rekao je da je Komitet pozvao Republiku Srbiju i rusku kompaniju “Uralvagonzavod”, koja se jedina prijavila na tender za Železaru, da učine sve kako bi se taj tender uspešno okončao.

Taj poziv Komiteta je jedna od tačaka protokola, naveo je Ljubić.

Ruska kompanija je krajem prošlog meseca zatražila dodatno vreme da bi kompletirala ponudu za preuzimanje “Železare Smederevo”, a Ministarstvo finansija je ranije saopštilo da je krajnji rok za dostavljanje ponuda za strateškog partnera železare 26. decembar.

Visoki ekonomski funkcioneri Vlade Srbije, uključujući i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, veruju da će ceo posao oko prodaje “Železare Smederevo” biti uspešno završen sa zainteresovanom ruskom kompanijom.

Smederevska železara je, inače, od januara postala vlasništvo države, nakon što je Vlada Srbije otkupla tu fabriku od američke kompanije Ju es stil za simbiličnu cenu od jednog dolara.
Ju es stil je tada saopštio da se povlači iz železare zbog nagomilanih gubitaka, a početkom jula u železari je privremeno obustavljena proizvodnja.