Matiji Bećkoviću “Zlatni ključ Smedereva”


01. oktobar 2015. KULTURA – Izvor: Tanjug/Blic – Književnik Matija Bećković dobitnik je međunarodne nagrade “Zlatni ključ Smedereva” za ukupno pesničko delo.

Nagrada će mu biti uručena na festivalu “Smederevska pesnička jesen” koji će biti održan od 13. do 15. oktobra.

Odbor za dodelu nagrade „Zlatni ključ Smedereva“, priznanja koje su u okviru Festivala „Smederevska pesnička jesen“ dodeljuje za životno delo, jednoglasno se ovoga puta opredelio za jednog od najistaknutijih živućih predstavnika srpske poezije Matiju Bećkovića.

Nagrada se sastoji od pozlaćene kopije ključa srednjovekovnog Smedereva, objavljivanja izbora iz pesničkog stvaralaštva dobitnika u ediciji „Zlatni ključ“ i novčanog iznosa.

– Ja nisam želeo da postanem ništa drugo već ono što sam postao i da
postignem nešto više nego što sam postigao – rekao je Bećković na konferenciji u UKS povodom nagrade “Zlatni ključ Smedereva”.

On je dodao da mu je najveće priznanje bilo kada su ga u valjevskoj gimnaziji nazvali pesnikom, a posle je bio mladi pesnik, pa pesnik koji obećava, pa pesnik
pred kojim je lepa budućnost.

U međuvremenu je dobio brojne nagrade, a ova mu je, kako kaže, jedna od najdražih.

Podsetimo, od 1985. godine, kada je ova nagrada ustanovljena dobila su je mnoga značajna imena svetske poezije, a prošlogodišnji laureat bio je Knut Odegard iz Norveške.