Matematika je za đake najveći bauk


23. avgust 2011. DRUŠTVO- Za smederevske srednjoškolce matematika je najveći bauk, jer iz tog predmeta najviše učenika ovih dana izlazi na popravni ispit u gotovo svim školama. U nekim školama veoma su problematični i stručni predmeti.

Na matematičare po pravilu svi kukaju, bez obzira na to da li su blagi ili strogi, a maltene da nema profesora tog predmeta kod koga se ne polaže popravni ispit. Naravno, ima i učenika koji nonšalantno prilaze gradivu pa neki od njih polažu svake godine, kažu u smederevskim srednjim školama. U Tehničkoj školi je najveći broj učenika koju će morati da pokaže minumum znanja, dovoljan za prelaznu ocenu u avgustovskom roku. To je I zbog činjenice da ovu školu pohadja skoro 1600 učenika. Sa jednom nedovoljnom ocenom ostalo je 333 a sa dve 111 đaka. U toj školi najteži predmeti su matematika, I stručni mehanika I eletrotehnika. U Tekstilno tehnološkoj I poljoprivrednoj školi Despot Đurađ učenici uglavnom popravljaju ispite iz srpskog I matematike, dok će nekolicina njih polagati stručne ispite. Tamo će 79 učenika polagati jedan, a 41 učenik po dva predmeta. Ekonomsko-trgovinska škola ovih dana je otvorila vrata za polaganje popravnih ispita za 65 đaka u sva tri razreda. Najveći bauk za učenike u toj školi je matematika koju polaže najveći broj đaka, a zatim slede biologija I sporadični stručni predmeti. Tokom leta, 35-oro đaka prvog razreda, moralo je da uči neki od predmeta za avgustovski rok. Iz drugog razreda, na popravni će izaći 20-oro, odnosno 10 oro učenika prvog rzreda.

U Gimnaziji je veoma mali broj učenika koji polažu popravne ispite, 24 učenika u sva četiri razreda. Najteži predmet je I tamo matematika, koju je tokom leta moralo da priprema 18 učenika, zatim slede srpski i nekoliko stranih jezika.

Najmanji broj đaka koji će krajem avgusta ponovo morati da pokaže znanje je u Muzičkoj školi Kosta Manojlović. Ukupno 7 učenika, petoro iz osnovne I dvoje iz srednje škole polažu neki od predmeta. 29. I 30. avgusta. Oni će popravljati nedovoljne ocene iz predmeta solfedjo, instrumenti I orkestar. Što se osnovnih škola tiče, veliko je šarenilo u broju predmeta koje učenici ponovo polažu ovih dana, ali I tamo ih je najviše na popravnom iz matematike.

Poslednjih dana ovog meseca organizuju se I upis učenika u srednje škole. U Tehničkoj je 25. avgusta od 8 do 12 časova, u Gimnaziji 26. od 8 do 13 časova, u TTPŠ Despot Đurađ, đaci će se upisivati 30. avgusta od 7 do 12 časova. Ekonomska škola otvorena je za upis 31. od 8 do 12, a Muzička 25. I 26. avgusta od 10 do 14 sati. Uz svedočanstva o završenim razredima, učeniic su u obavezi da sa sobom tokom upisa ponesu I izvod iz matične knjige rodjenih I da u školi popune obrazac prijave. Za upis u neki od razreda Muzičke škole učenici sa sobom nose đačku knjižicu.

Izvor: Televizija Smederevo