Marijin pustinjski pakao još traje


02. septembar 2014. HRONIKA – Izvor: Novosti – Pravo olakšanje moja Marija je osetila onog trenutka kada je čula srpski jezik, i kada više oko nje nisu govorili samo francuski i arapski. Ovako, za „Novosti“, govori Ivan Vasić (34), Marijin (31) muž, dok u dopisništvu našeg lista u Smederevu očekuje vesti sa VMA, gde je u nedelju specijalnim letom iz Tunisa prevezena njegova supruga, teško povređena 14. jula u saobraćajnoj nesreći u Tunisu.

Let iz Monastira je, kaže, protekao bez teškoća, uz maksimalnu pažnju medicinske ekipe iz Luksemburga, koja je i organizovala transport.

– Sada mi je, ipak, teže jer nisam stalno kraj nje. Tamo sam imao misiju, od jutra do mraka bio sam sa njom, jer je Marija osetljiva i prilično zavisna od mene. Bar da može da me čuje, ako ne može da me vidi.

Lekari na VMA, po prijemu i pregledu dokumentacije i snimaka, Ivanu su rekli da su kolege u Tunisu dobro odradile operacije i da je negovana dobro, ali se o Marijinom oporavku još ne izjašnjavaju.

Pustinjski pakao za dvoje mladih supružnika počeo je tri dana nakon odlaska u Porto el Kantaui, kada su otišli na izlet „Saharska avantura“, koji se završio kobnim udesom, u kome je Marija teško povređena.

– Vladao je potpuni haos nakon udesa – priseća se Ivan. – Došla je najpre Hitna pomoć, i odmah su konstatovali da Marija ima povrede trećeg i četvrtog vratnog pršljena i kičmene moždine, i, srećom je odmah u džipu izvršena imobilizacija. Iako smo očekivali, nije se pojavio helikopter, već smo prevezeni do obližnje ambulante, gde su uslovi bili očajni.

Marija je, kaže Ivan, ležala bez svesti, a njemu su, kako ukazuje, „na živo“ ispravljali ruku i kost koja je probila meso vraćali na mesto. Na transport su čekali pet sati. Marija je u Tunisu imala dve operacije, a lekari nisu imali ohrabrujuće prognoze.

– Rekli su nam da neće moći sama da jede niti da diše. Međutim, ona je jela čim su joj izvadili tubuse, a posle kratkog vremena pojavio se i pokret dijafragme – priča Ivan. – Vežbali smo, počela je da pomera glavu, vrat. Sa govorom neće biti problema kada se reguliše disanje. Već je samostalno napravila 30 udisaja.

Ubrzo nako dolaska u bolnicu u gradu Sasu i problema s plaćanjem medicinskih usluga, naše turiste posetili su prvi ljudi iz srpske ambasade.

– Ambasador Srbije je pozvao ministarku turizma Tunisa, koja je odmah reagovala, i bukvalno za pet minuta se u bolnici stvorio glavni menadžer agencije, i rekao da će sve biti plaćeno. Čak je i ministar zdravlja Tunisa posetio Mariju desetak dana nakon nesreće – govori Ivan.

O sebi i svojoj povredi ne razmišlja. Isti odgovor ima i na pitanje kako podnosi tragediju koja im se dogodila.

– Ne razmišljam o tome. Moja povreda jeste ozbiljna, ali čak i da sam ostao bez ruke, u poređenju sa njenim povredama nije vredno pomena.

Marija je kao profesor engleskog jezika od 1. avgusta trebalo da počne da radi u Norveškoj. Potpisala je ugovor nekoliko dana pre puta na letovanje koje je ovaj bračni par uplatio još u februaru.

– Za par sekundi život nam se okrenuo. Marija je kupila kartu za Norvešku, gde je trebalo da počne da radi, a i mene su u istoj firmi želeli da zaposle za par meseci. Potpisali smo ugovor sa stanodavcem, iznajmili kuću – seća se Ivan.

Zdravstveno stanje Marije Milošević je zasad nepromenjeno. Ona je pod stalnim nadzorom lekara Vojnomedicinske akademije i, kako je „Novostima“ rečeno u ovoj klinici, u narednih nekoliko dana biće poznat nalaz specijalista.

– Marija je smeštena na intenzivnu negu, a o njenom stanju svakodnevno brinu lekari specijalisti i ostalo medicinsko osoblje – objašnjavaju u VMA. – Do kraja sedmice biće, kako se očekuje, završene sve analize. Nakon toga će se sastati konzilijum lekara, koji će odlučiti o daljim potezima u nastavku lečenja devojke povređene u Tunisu.