Manji obim posla u železnici


29. septembar 2011. DRUŠTVO – Vršilac dužnosti šefa železničke stanice u Smederevu Miroslav Janjić ističe da je putnički saobraćaj kao i na drugim manjim stanicama nerentabilan, ali da ipak ima potrebe za uvođenjem još jednog vagona.

Naime, teretni saobraćaj je osnovni i najrentabilniji posao stanice na kojoj se istovari 10% ukupnog istovara rude, limova i koksa u Srbiji. U prošloj godini ovde je istovareno ukupno 613 000 tona robe, a najveći poslovi rade se za USS i radionice Želvoza i Inter-mehanike. Ove godine posao je smanjen za oko 30% u odnosu na prošlu godinu.

Veliki problem kada je u pitanju putnički saobraćaj je loša železnička infrastruktura, kvarovi i oštećenja na pruzi. Ova radna jedinica pre 7-8 godina zapošljavala je 126 radnika dok je trenutni broj radnika 60.

Izmeštanje stanice o kojem se u poslednje vreme mnogo govori pomoglo bi da se poveće rentabilnost ovog preduzeća.

Veliki problem je nedostatak radinka i stručno osposobljenog osoblja za poslove skretničara, otpravnika vozova, mašinista i rukovodioca manevara. U ovoj radnoj jedinici niko nije zaposlen u poslednjih devet godina.
Mesta i potrebe ima, ali je potrebno da se ponovo organizuju obuke i kursevi za pomenute delatnosti što bi omogućilo nova radna mesta.

Izvor: Televizija Smederevo