Ljiljana Vujović i Marija Živković dobile „Malteškog sokola“


08. januar 2015. KULTURA – Tradicionalno darivanje knjigom u Centru za kulturu Smederevo, nastavljeno je i u Novoj, 2016. godini. I opet su dame imale više sreće u izvlačenju. Goran Zečević, urednik filmskog programa Centra za kulturu izvukao je ulaznice Ljiljane Vujović i Marije Živković, a obe su u decembru gledale premijeru filma „Smrdljiva bajka“. Nagrađene su jednim od najboljih kriminalističkih romana „Malteški soko“, autora Dešijela Hemeta. Izvlačenje je održano u nedelju 3. januara, pre projekcije filma „Ratovi zvezda – Buđenje sile“. Knjige su iz edicije Filmovane knjige beogradske izdavačke kuće „Laguna“.

U proteklih osam meseci od kako „Laguna“ i Centar za kulturu nagrađuju bioskopske gledaoce filmovanim romanima podeljeno je 14 naslova, odnosno 16 knjiga.

Prvi dobitnici izvučeni su u junu. To su bili Zlatica Milošević, koja je dobila roman „Kradljivica knjiga“ i Vojin Dragosavljević, koji je dobio knjigu „Džoni je krenuo u rat“. U julu roman „Nepokoren“ dobio je Danilo Karapandža, a „Dete 44“ Dubravka Dragšić. A u avgustu, kada su deljene knjige „Čovek i dečak“ i „Bez skrovišta“, dobili su ih Jovana Perić i Dragan Radosavljević. Septembar je bio rezervisan za naslove „Farenhajt 451“ i „Priče o crvenom sirku“, a dobitnicu si bili Andrijana Jelić i Milica Stanković. Neda Spasojević i Aleksandar Ristić dobili su romane „O miševima i ljudima“ i „Borilački klub“ u oktobru. Od novembra počeli smo da delimo po dva primerka jednog naslova, tako da je „Dnevnik Bridžet Džons“ obradovao Tamaru Tomović i Anu Ilić. Još dve dame u decembru su nagrađene planetarnim književnim hitom „50 nijansi – Siva“, a to su bile Brankica Popović i Aleksandra Balan. Da li dame češće idu u bioskop ili više čitaju knjige, tek broj dobitnica je 12, u odnosu na 4 dobitnika.

Svi koji u januaru gledaju filmove u Bioskopu Centra za kulturu i učestvuju u nagradnoj igri, mogu dobiti roman „Malavita“ Tonina Benakvista. Reč je o romanu koji je inspirisao Martina Skorsezea, Lika Besona i Roberta de Nira snime najzabavniji film o Mafiji do sada!

Tonino Benakvista je nagrađivani francuski pisac kriminalističkih romana i komedija, a radi i kao scenarista. Roman „Malavita“ je pod naslovom „Porodica“ doživeo svoju filmsku premijeru 2013. godine u produkciji Martina Skorsezea. Režirao ga je Lik Beson dok su nezaboravne književne likove oživeli Robert De Niro i Mišel Fajfer.

Priča prati američku porodicu koja se nastanjuje u Šolonu na Avru, u Normandiji. Sve je naizgled uobičajeno. Fred, otac, tvrdi da je istoričar koji priprema knjigu o iskrcavanju. Megi, majka, volontira u jednom dobrotvornom udruženju i briljantno sprema roštilj. Bel, ćerka, časno nosi svoje ime. I najzad, bez Vorena, sina, ništa ne može da se obavi i svima je potrebna njegova pomoć. A ne smemo zaboraviti ni veoma diskretnog psa po imenu Malavita. Sve u svemu, porodica poput drugih. Osim što porodica Blejk ni u kom slučaju nije onakva kakvom želi da se prikaže jer otac nije pisac već bivši šef njujorškog mafijaškog klana koga prate agenti FBI-ja.

Život Blejkovih, pod stalnom pretnjom odmazde, pretvoren je u niz bežanja, laži i besmislenih situacija. Sada će Fred, Megi, Bel i Voren pokušati, svako na svoj način, da pronađu smisao svog postojanja u ovom nezanimljivom malom gradu. Sve do dana kada im Don Mimino, vođa pet porodica u Njujorku, neočekivano ulazi u trag… Jedno je sigurno: ako se Blejkovi dosele u vaš kraj, bežite glavom bez obzira.

Da biste postali potencijalni dobitnik romana „Malavita“ potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice iz januara čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim tu ulaznicu, po završetku filma ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače pre početka prve filmske projekcije u februaru.