Lidija, Vasilija i Jelena dobitnice Laguninih knjiga


19. oktobar 2016. KULTURA – Prošlog vikenda četvoro gledalaca filmova u našem Bioskopu, koji su imali najviše sreće u nagradnoj igri Centra za kulturu Smederevo i beogradske izdavačke kuće „Laguna“ dobili su po jedan primerak romana iz Lagunine edicije Filmovane knjige. Knjigu „Lav, veštica i ormar“ iz serijala Letopisi Narnije, autora Klajva Steplsa Luisa dobile su Lidija Milovanović, koja je u avgustu gledala film „Tajne avanture kućnih ljubimaca“ i Danijela Jovanović, gledalac filma „Kikoriki: Legenda o zlatnom zmaju“ prikazanog u septembru mesecu. Dva primerka klasika domaće književnosti, romana „Petrijin venac“ akademika Dragoslava Mihailovića dobile su Vasilija Krstić, gledalac filma „Ledeno doba: Veliki udar“ u avgustu i Gordana Anić, koja je gledala „Dnevnik mašinovođe“ u septembru. Ulaznice sa njihovim imena iz kutije za nagradnu igru izvukao je Goran Zečević, urednik filmskog programa Centra za kulturu. Nagrade za avgust izvučene su u subotu, 8. oktobra, pre projekcija filma „Jesen samuraja“, a za septembar u nedelju 9. oktobra, pre projekcije filma „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“.

Gledaoci filmova ovog meseca i u novembru koji učestvuju u nagradnoj igri mogu dobiti nove naslove na osnovu kojih su nastala i poznata filmska dela: „Koralina i tajanstveni svet“, Nila Gejmena i „Bridžit Džons na ivici razuma“, Helen Filding.

Knjiga „Koralina i tajanstveni svet“ je Gejmenovo viđenje dečije fantastike, koju mnogi porede sa Luisovom „Alisom u zemlji čuda“. Na filmsko platno je dospela 2009. godine u režiji Henrija Selika, a glavne uloge su tumačili Dakota Fening i Teri Hačer. „Koralina i tajenstveni svet“ je čudesna, uzbudljiva, zabavna i napeta avantura koja kombinuje i redefiniše dva tradicionalna načina pravljenja filmova. To je stop-motion animirani film, prvi koji je smišljen i snimljen u stereoskopskom 3D-u, nešto što filmska publika do tada još nije imala prilike da doživi!

„Bridžit Džouns na ivici razuma“ nastavlja se tamo gde se završio „Dnevnik Bridžet Džouns“, prvi od ukupno tri romana iz popularnog serijala Helen Filding o omiljenoj singl devojci celog sveta. Film je ekranizovan 2004. godine, a glumačka ekipa je ista kao i iz prvog filma (2001): Rene Zelveger, Kolin Firt i Hju Grant. Istoimenom serijalu pripada i roman: „Bridžit Džouns: Luda za njim“, objavljen 2014, ali koji nije ekranizovan. Laguna, međutim najavljuje za 20. oktobar najnoviji, četvrti roman „Beba Bridžit Džons“, koji prati priču istoimenog filma premijerno prikazanog prošlog meseca. Zbog ponovne aktuelnosti ove junakinje u najnovijem filmu izabrali smo roman „Bridžit Džouns na ivici razuma“ za našu nagradnu igru, a možda se desi da neko od tada nagrađenih dobije i nastavak. U nastavku nagradne igre podelićemo i ta preostala dva romana.

Zainteresovani za učešće u nagradnoj igri treba da na poleđini svoje bioskopske ulaznice čitko upišu ime, prezime i broj telefona, a zatim, po završetku filma, tu ulaznicu ubace u brendiranu kutiju za nagradnu igru koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače jednom mesečno, pre početka (prve) filmske projekcije u mesecu koji prethodi.