Licence: Drama u Jagodini i Smederevu


06. februar 2013. SPORT – Različite reakcije klubova na upozorenje Disciplinske komisije FSS, da je petak poslednji rok da se izmire dugovanja.

Na listi klubova kojima je stavljen “veto” na registraciju igrača dovedenih u zimskom prelaznom roku, našlo se osam superligaša i tri učesnika Prve lige Srbije.

Klubovi imaju dve opcije – da izmire dugove, ili da se dogovore sa poveriocima o odlaganju isplate. U suprotnom će uzalud biti kupovine i predstavljanja novih fudbalera. Nijedan od njih neće moći da nastupa u prolećnom delu sezone!

Najatraktivnija imena na listi “ozloglašenih” su, svakako, Partizan i Crvena zvezda. Kao što je poznato, “večitim rivalima” proletos je bila neophodna pomoć sa vrha države, kao i pomoć Fudbalskog saveza Srbije, da bi dobili licence za nastup u Evropi.

Pouke, očigledno, nisu izvukli.

Iz Humske 1, ipak, mirno reaguju na najnovije upozorenje, dok u Ljutice Bogdana 1a vlada nelagodnija atmosfera, što je u razgovoru za MONDO priznao i potpredsednik kluba Nebojša Čović.

Prema informacijama “Sportskog žurnala”, crno-beli duguju 82.000 evra nekadašnjem treneru Aleksandru Stanojeviću, a određenu sumu moraju da plate i Radničkom 1923, zbog štete koju su Grobari naneli stadionu “Čika Dača”.

Ako izvrše obaveze do 8. februara, trener Vermezović moći će nesmetano da računa na Eliomara, Luku i Kojića.

Zvezdina lista poverilaca je znatno duža i na njoj se nalaze Borac iz Čačka, Javor, bivši članovi stručnog štaba Đurović i Marović, igrači Binić, Milovanović, obojica Perovića… Sva ta dugovanja “koče” registraciju Petkovića i Garida.

“Zar neko zaista misli da Zvezda neće licencirati igrače koje je dovela? Uveren sam da će potpredsednik Slaviša Kokeza rešiti taj problem i da nećemo dozvoliti da se tako nešto dogodi”, prokomentarisao je za “Žurnal” sportski direktor Zoran Stojadinović.

Krajnje zabrinut je predsednik Jagodine Goran Milanović, koji tvrdi da klub “nema 70.000 evra” i da ne veruje da još jednom može da odloži isplatu duga treneru Dodiću, igraču Đilasu i niškom Radničkom.

U sličnom tonu priča i v.d. predsednika Smedereva, Saša Momić. On apeluje na FSS da “odloži izvršenje obaveza bar do početka prvenstva”.

Poseban slučaj predstavlja Rad, koji osporava iznos dugovanja prema bivšem treneru Nebojši Vignjeviću i planira da zaštiti svoje interese na Sportskom arbitražnom sudu u Lozani. Time će “građevinari” automatski odložiti eventualnu zabranu registrovanja igrača.

Svoj dug u međuvremenu je izmirio BSK, dok Sloboda Point obećava da će to uraditi, mada iz Užica napominju da nikakvih problema ne bi ni bilo, da je Crvena zvezda platila obeštećenje za Maksimovića i Kasalicu.

Izvor: Mondo