Letnja revija filmova “Prvih 11”


15. jul 2014. KULTURA – Posle upravo završenog planetarnog sportskog događaja, Svetskog prvenstva u fudbalu, u klimatizovanom bioskopu Centra za kulturu Smederevo biće organizovana letnja filmska revija. U okviru revije, narednih 11 dana, od 15. do 25. jula, biće prikazano 11 filmova, pa je zbog svega toga simbolično i nazvana „Prvih 11“.

Revija počinje danas (utorak 15. jul) francuskim filmom FIFA: UJEDINjENE STRASTI, o osnivanju Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA). Ovo je epska, neispričana priča koja oživljava inspirativnu sagu o Svetskom prvenstvu i govori o tri požrtvovana čoveka, Žilu Rimeu, Žoaou Avalanžu i Sepu Blateru koja su se usudila da je pokrenu. Glavne uloge tumače: Žerar Depardje, Tim Rot i Tomas Krečmen.

Dan kasnije (sreda 16. jul) na repertoaru je, francusko-američka koprodukcija DžIMI P, o Indijancu Džimiju Pikardu, koji se borio u Drugom svetskom ratu u Francuskoj. Od posledecica traumatičnih iskustava pred kraj rata, dospeo je u psihijatrijsku vojnu bolnicu u kojoj se leče bivši vojnici, međutim doktor nije uspeo da ga izleči. Brigu o njemu je zatim, preuzeo francuski antropolog i psihoanalitičar Žorž Devero, koji se specijalizovao za kulturu Indijanaca.

U četvrtak 17. jula, na repertoaru je akciona komedija VAMPIRSKA AKADEMIJA: SESTRE PO KRVI, u koprodukciji SAD, Velike Britanije i, naravno, Rumunije. U filmu preovladava akcija. Sve se dešava brzo, energično i sa mnogo humora. Radnja filma je smeštena na Akademiju Sv. Vladimira, koja ni po čemu nije obična privatna škola – već tajno mesto na kome vampiri uče kako da koriste magiju, a dampiri – polu-ljudi, polu-vampiri, prolaze kroz obuku kako bi mogli da ih zaštite. Film je rađen po istoimenom romanu Danijela Votersa.

Petak 18. jul je (pred)određen za jedan pravi horor. Reč je o filmu V/H/S 2. Publika može da očekuje paranormalne pojave, zombije, zle vanzemaljce i apokaliptičnu viziju pakla na zemlji. V/H/S 2 je antologijski horor film, nastavak uspešnog filma V/H/S iz 2012. godine. Na filmu, koji čine kratki segmenti na bazi „pronađenih snimaka“, između ostalih, radili su i autori filma „Projekat veštice iz Blera“, Greg Hejl i Eduardo Sančez.

Smederevska publika je već imala priliku da pogleda film PLAVO JE NAJTOPLIJA BOJA, jer je prikazivan u bioskopu Centra za kulturu u okviru povratničke revije filmova sa FESTA. Tada je zabeležio dobru posetu, i s obzirom da je ovaj film, o strasnoj vezi dve devojke, prikazivan samo jedan dan, evo prilike 19. jula, da ga pogledaju svi koji onda nisu, a voleli bi. Ovo ostvarenje nastalo je prema romanu Džuli Maro ,,Plavi anđeo”. Premijerno je prikazan na Kanskom festivalu 2013. godine na kome je dobio najveće ovacije i najbolje kritike, a takođe je osvojio Zlatnu palmu kao i nagradu FIPRESCI. Žiri na čelu sa holivudskim režiserom Stivenom Spilbergom uručio je Zlatnu palmu režiseru Kečičeu, ali i dvema zvezdama filma – Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu, koje su mu se pridružile na pozornici uz povike oduševljenja iz publike.

Slede još tri filma koje je publika videla u okviru smederevske mini revije filmova sa međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Najgledaniji u okviru te revije bila je nova verzija filmskog klasika LEPOTICA I ZVER, univerzalna bajka o zaljubljenom paru, čija ljubav opstaje uprkos razlikama. Glavne uloge tumače harizmatični Vinsen Kasel i nova francuska zvezda Lea Sejdu. Na repertoaru je u nedelju 20. jula.

VELIKA LEPOTA je najbolji evropski film 2013. godine i dobitnik Oskara za najbolji strani film na 86. dodeli nagrada Američke filmske akademije. To je priča o ciničnom mizantropu, Džepu Gambardelu, 65-godišnjem piscu i novinaru koji se priseća svoje mladosti i burnog društvenog života u Rimu, u potrazi za lepotom i inspiracijom da nastavi da piše. U režiji italijanskog reditelja Poala Sorentina glavnu ulogu tumači Toni Serviljo. Prikazuje se 21. jula.

Britansko-rumunska koprodukcija NULTA TEOREMA je na reportaru „Prvih 11“ 22. jula. Ekscentrični i povučeni kompjuterski genije, koga tumači svetska filmska zvezda, poreklom iz Austrije, Kristof Valc, koji živi u korporativnom svetu Džordža Orvela, radi na misterioznom projektu, tzv. „Nultoj teoremi”, matematičkoj formuli koja će najzad potvrditi da li život ima nekakav smisao.

Film koji je nedavno prikazivan na redovnom repertoaru bioskopa Centra za kulturu je francusko-američka koprodukcija KRVNE VEZE. Ovaj odličan krimi triler koji je prošao pomalo nezapaženo kod smederevske filmske publike, donosi priču o dva brata na različitim stranama zakona. Dešava se Bruklinu 70-ih. Kris (Klajv Oven) izlazi iz zatvora, zbog dobrog vladanja. Mlađi brat Frenk (Bili Krudap) je policajac koji ga nestrpljivo čeka napolju. Na repertoaru je 23. jula.

Za poslednja dva dana revije planirana su dva premijerna naslova. Prvi je 24. jula, američka romantična drama MRAČNE ULICE MENHETNA, u originalnom prevodu Emigrant. Radnja filma smeštena je u 1920. godinu, kada su u potrazi za novim početkom i američkim snom, mlada Poljakinja Eva Cibulski i njena sestra Magda iz svoje rodne zemlje brodom krenule za Njujork. Drama počinje kada stignu na ostrvo Elis i kada sestre bivaju razdvojene. Glavne uloge tumače Džeremi Rener, Marijon Kotijar i Joakin Feniks.

I za kraj revije „Prvih 11“, 25. jula, crna komedija VEŠTIČARKE I BIČARKE, film koji važi za španski spektakl u pravom smislu! Prošle godine osvojio je osam nagrada Goja i to najviše u tehničkim kategorijama. Film nije samo tehnički izvanredan, već ima i odlične glumačke bravure i zanimljivu radnju! U fokusu filma su dvojica nezaposlenih muškaraca koja su počinila zločin, zbog koga ne samo da ih progoni policija, već i jedna od bivših žena! Tokom bekstva, dospevaju u neverovatnu šumu koju naseljavaju kanibalističke veštice.

Sve projekcije su u klimatizovanoj Bioskopskoj dvorani Centra za kulturu Smederevo i počinju od 21.00 sat. Svi filmovi se prikazuju u blu-rej (Blu Ray) tehnici. Cena ulaznice je 150 dinara.