Lažne diplome- ozbiljna zarada


11. jul 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – U Srbiji je, prema procenama, oko deset odsto lažnih fakultetskih diploma, a hapšenje grupe osumnjičene za prodaju falsifikovanih diploma srednje Tehničke škole u Smederevu, potvrda je da ovaj „posao cveta“ i na tržištu krivotvorenja srednjoškolskih isprava.

Diplome su ili falsifikovane ili su izdate od nepriznatih ustanova, a najčešće se falsifikuju isprave isturenih odeljenja privatnih fakulteta, uverenja o diplomiranju, ali i sa državnih fakulteta.
Načelnik Republičke prosvetne inspekcije (RPI) Velimir Tmušić ranije je naveo da je Ministarstvo prosvete i nauke tokom provere 2.000 diploma izdatih u Srbiji za jednu crnogorsku firmu, pronašlo oko 10 odsto falsifikata.

– Bilo je i situacija da su „diplome“ izdale nepriznate institucije ili razni radnički univerziteti – rekao je Tmušić i naveo da je za rad fakulteta zaduženo svega nekoliko inspektora.
Krajem juna policija je uhapsila Stefana Vlajkovića zbog sumnje da je falsifikovao diplomu Fizičkog fakulteta u Beogradu na osnovu koje je upisao doktorske studije u Cirihu i prevario Fond za mlade talente.

Vlajković je postao poznat javnosti nakon tvrdnje da je pregovarao sa američkom svemirskom agencijom NASA o lansiranju prvog srpskog satelita.

Inače, analize pokazuju da je korupcija u obrazovanju rasprostranjena i da najviše maha uzima na fakultetima i visokim školama.

Najveća, ali ne i jedina korupcionaška afera „Indeks“, u kojoj je nekoliko profesora optuženo za primanje mita, ni posle pet godina nije dobila sudski epilog.

Takođe, proletos su uhapšena dvojica profesora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Valjevu, zbog sumnje da su primali mito.

Policija je uhapsila devet osoba iz Smedereva i Beograda zbog sumnje da su prodavali falsifikovane diplome srednje Tehničke škole u Smederevu i time prisvojili oko milon evra.

Ta grupa, za čija dva člana se intenzivno traga, oštetila je Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predviđenih taksi za oko 25 miliona dinara
Načelnik RPI Tmušić juče je Tanjugu rekao da inspekcija otkrila mnogobrojne nepravilnosti u radu smederevske Tehničke škole tokom pregleda diploma ove ustanove izdatih u poslednjih deset godina.
Prosvetna inspekcija radila je tri meseca u ovoj školi i to po zahtevu MUP-a, rekao je on i istakao da će i buduće aktivnosti inspekcije biti usmerene na otkrivanje svih iz obrazovnog sistema koji su umešani u taj nezakonit posao.