“Kupci Železare čekaju zadnji dan”


01. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Beta – Za sada nema ponuda kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u Železaru Smederevo, rekao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić .

“Rok za podnošenje ponuda je sredinom juna, a u 99 odsto slučajeva ponuda se daje poslednji dan, odnosno na isteku tog roka”, kaže on.

Prema njegovim rečima, smederevska železara radi iako su uslovi teški, a informacije o planiranom zatvaranju jedne peći nisu tačne.

Ćirić kaže da su interesovanje za strateško partnerstvo na tenderu raspisanom 18. aprila izrazili ruska kompanija Ural, Pilzen stil iz Češke, čiji vlasnik je ruska Junajted i ukrajinski Donjeck.

“Radi se o ruskim ili ukrajinskim kompanijama koje ili imaju železare u vlasništvu ili određene rudnike. To je sve na nivou interesa,
videćemo da li će neko podneti ponudu, ali u svakom slučaju ono što je važno jeste da železara radi”, rekao je Ćirić.

Rok za dostavljanje ponuda prvobitno je bio 4. maj, ali je produžen do 11. juna.

Prema rečima Ćirića, Interesovanja za partnerstvo ima zahvaljujući tome što železara radi od kada ju je država preuzela, sa izuzetkom pauze u februaru zbog lošeg vremena.

“Ono što je bio prioritet tada, a i sada je, da 5.500 ljudi zaposlenih u Železari živi od svog rada”, naveo je Ćirić, uz napomenu da je Železara značajna i za veliki broj firmi koji su njeni dobavljači ili kupci, ali i za veliki deo privrede Srbije.

Železara je u državnom vlasništvu od januara ove godine, nakon što se američki Ju-Es Stil povukao iz Srbije.