Krkobabić: Za Železaru zainteresovani Rusi i Ukrajinci


19. april 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je za Tanjug da je u proteklih mesec dana imao razgovore sa dve kompanije koje su zainteresovane za privatizaciju Železare Smederevo – jednom iz Rusije, a drugom iz Ukrajine.

Grupa Donjeckstil iz Ukrajine je, prema rečima Krkobabića, vrlo jaka grupacija, sa rudnim bogatstvom u oblasti Donjecka, koja se prostire delom u Rusiji, a delom u Ukrajini.

Radi se o jednom od najvećih proizvođača gvozdene rude i koksa u Evropi, objasnio je on.

Grupa Donjeckstil ima nekoliko železara i nekoliko velikih firmi i vrlo “relaksiran” transport do Smedereva, zato što obavlja prevoz Crnim morem, pa uzvodno Dunavom pravo do Smedereva, tako da je to najbliža destinacija iz koje Srbija može nabaviti ugalj i koks, naglasio je potpredsednik vlade.

Delegacija te ukrajinske kompanije nedavno je boravila u Beogradu i Krkobabić je potvrdio da je krajem februara razgovarao sa predstavnicima visoke delegacije Donjeckstila i preporučio ih premijeru Mirku Cvetkoviću da nastave dalje razgovore.

“Ja sam sasvim siguran da će oni učestvovati na tenderu”, rekao je on povodom već objavljenog tendera za izbor strateškog partnera Železare Smederevo u domaćim i stranim glasilima.

Prema podacima iz dokumenata u koje je Tanjug imao uvid, Donjeckstil godišnje proizvede oko pet miliona tona uglja, 2,5 miliona tona koksa i po milion tona sirovog uglja i čelika.

Donjeckstil za svoje potrebe utroši oko 700.000 tona koksa, a ostatak izvozi, što predstavlja jedan od razloga interesovanja te grupacije za smederevsku Železaru.

Delegacija Donjeckstila je, inače, 29. februara ove godine na razgovorima u Vladi Srbije prenela da su pregovarali sa predstavnicima “Ju-Es Stila” o preuzimanju čeličane u Smederevu za simboličnu cenu od 1 evra, pre nego što je to Vlada Srbije uradila.

Za Železaru Smederevo zainteresovana je i Junajted grupa sa sedištem u Luksemburgu, koja posluje na teritoriji cele Ruske Federacije i nekih drugih zemalja, a u svom sastavu ima “Plzen stil” iz Češke (nastao fuzijom “Škodinih” fabrika čelika) i “Bumaš celik AD” iz Rusije, rekao je Krkobabić, i dodao da je sa njenim vlasnikom razgovarao pre mesec dana u Beogradu.

To je izuzetno jaka grupacija, koja se ne bavi samo čelikom, rudom gvožđa i koksom, nego i drugim oblastima metalurgije i mašinogradnje, objasnio je potpredsednik vlade.

On je kazao da za tu grupaciju ne može tačno da tvrdi “ni da hoće ni da neće da se pojave na konkursu”, i potvrdio da je delegacija Junajted grupe, takođe, boravila u Beogradu i da je imala razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će privatizacija i pronalaženje strateškog partnera za Železaru biti završeno za mandata sadašnje ili će posao zaključiti sledeća vlada, Krkobabić je rekao da se radi o izuzetno velikom i ozbiljnom poslu i značajnoj kompaniji za srpsku privredu, koju ne bi smeli nikako “s kolena prodati”.

On je pritom podsetio da Železara Smederevo ima pogone i u Šapcu i Kučevu.

Ministarstvo finansija objavilo je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda ističe 4. maja.