Kreće proizvodnja u Železari


22. april 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U Železari Smederevo danas će biti pokrenuta visoka peć, čime će biti obnovljena proizvodnja, a tom činu prisustvovaće ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

U železari će visoka peć broj 2 biti pokrenuta posle devet meseci rada u tzv. tihom hodu.

Smederevska Železara pod imenom “Sartid” prodata je u martu 2003. američkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do početka 2012. godine bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

U prvim godinama ta kompanija je kontinuirano ulagala u pogone i postrojenja smederevske železare.

Posle 18 godina neaktivnosti, u železari je ponovo 2005. godine puštena u rad visoka peć broj 1 u Smederevu, a iste godine je Agencija za promociju stranih ulaganja i izvoza – SIEPA proglasila “Ju es stil Srbiju” najvećim izvoznikom naše zemlje.

Od 2006. do 2008. proizvodnja se prvi put približila projektovanom kapacitetu železare od 2,2 miliona tona čelika godišnje, ali on nije postignut.

Proizvodi kompanije u najboljim godinama rada imali su tržište u oko 60 zemalja sveta, a najbolja godina u istoriji kompanije bila je 2007, kada je i nedeljnik “Ekonomist” proglasio izvoznikom godine.

Velike investicije u vrednosti od oko 80 miliona dolara usledile su u oblasti zaštite životne sredine u periodu 2008. do 2010. godine.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik američki “Ju-Es stil” odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć 1 je stavljena na “tih hod” 2011. godine.

Tender za prodaju železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – “Junajted plzen” sa sedištem u Luksemburgu, “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije nije dostavila ponudu.

Novi tender za izbor strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio ruski “Uralvagonzavod”.

Na zahtev “Uralvagonzavoda” tender je produžen do 28. februara, ali ta kompanija nije dostavila ponudu.

Zatim je krajem februara predstavljen plan za pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo uz pomoć države i povratak na posao oko 5.000 zaposlenih u železari i zapošljavanje oko 250 novih radnika.

Kompanija Železara Smederevo ima pogone u selu Radinac u blizini Smedereva, Šapcu i Kučevu, a u jugoistočnoj Evropi je poznata po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i belog lima.

Čeličana je osnovana 1913. godine, pod imenom SARTID (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo).