Kraljevska vila da otvori kapiju?


09. maj 2013. DRUŠTVO – Status letnjikovca dinastije Obrenović u Smederevu kao državne rezidencije zatvorenog tipa, već decenijama ljuti Smederevce i goste ovog grada. U vilu obični smrtnici ne mogu, a poslednji gosti pre dve godine bili su državnici Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Monarhistički klub Smederevo rešio je da učini sve i sa zdanja skine oznaku “zabranjen”.

– Za nas je neodrživo da taj velelepni objekat, jedan od dragulja srpske istorije, ima status “zabranjenog grada” u koji generacije Smederevaca nikada nisu ušle. Ljudi iz Srbije i stranci, koji na internetu vide slike, pitaju kako mogu da dođu, a naš odgovor je – nikako, kaže Goran Prokić, predsednik Monarhističkog kluba Smederevo.

Monarhistički klub predlaže da vila dinastije Obrenović dobije status rezidencijalnog objekta otvorenog tipa. To znači da u određenim terminima posetioci, uz plaćenu ulaznicu, mogu da je obiđu.

– Turistička organizacija Smedereva bi imala određene termine i primala prijave građana. Veličina grupe bi bila određena prema bezbedonosnom elaboratu. Svaku grupu bi pratio turistički vodič i pripadnik obezbeđenja, objašnjava Prokić.

Naš sagovornik kaže da takav model godinama uspešno funkcioniše sa kraljevskim kompleksom na Dedinju, koji je takođe u vlasništvu Vlade Srbije.

– Tamo žive prestolonaslednik Aleksandar Drugi i princeza Katarina, a opet nesmetano dolaze turisti. Predlažemo Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Vlade i Turističke organizacije Smedereva, kaže Prokić i dodaje da imaju podršku domaćina vile i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Ovih dana oni će uputiti takav predlog Vladi, premijeru, nadležnom ministarstvu, Turističkoj organizaciji Srbije, Skupštini Smedereva i Turističkoj organizaciji Smedereva.

Letnja rezidencija vladarske porodice Obrenović sazidana je 1897. godine na imanju od 37 hektara. Bila je oaza kralja Milana i Natalije, ali i najintimnije utočište kralja Aleksandra i kraljice Drage. Ovde su slavili rođendane, prvu godišnjicu braka, krili se od zaverenika, odavde je u svet otišla vest o navodnoj kraljičinoj bremenitosti.

U vili je proglašena Kraljevina 1882. godine, doneti su najvažniji ustavi, kralj je održavo ministarske sednice, potpisivao ukaze, postavljenja…

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture 2007. godine zatražio je status spomenika kulture za ovo zdanje.

Izvor: Večernje novosti