Korzo ponovo radi 2016.


11. maj 2016. KULTURA – Manifestacija „Korzo ponovo radi“ ove godine realizovaće se predstojećeg vikenda (13, 14. i 15. maja) i donosi nam šest programa koji će se održati na četiri gradske lokacije: u Galeriji savremene umetnosti, Gradskom trgu, ulici Kralja Petra i Dunavskom keju.

Smederevski korzo izvire kod Pantazijevićeve apoteke (današnja prodavnica obuće “Office shoes”), preliva se preko Fontane, stecišta mladosti u večernjim satima, a onda, nošen zacrvenelim obrazima, nabujalim osmesima i nežnim stiscima ruke, teče ulicom Kralja Petra Prvog i uliva se u Dunav, odakle, osvežen i okupan ponovo navire i kreće nazad, zatvarajući krug neprekidnosti i nezaborava. To je centar postojanja svake generacije. Od tog centra, prema budućnosti u svim pravcima šire se novi životi, sudbine, uspesi, neuspesi… Sve, dakle, počinje tu! Na korzou!

Ovogodišnji program manifestacije počinje koncertom solo pesama i operskih arija, pod nazivom „Put ka BELKANTU“, koji će se u petak 13. maja održati u Galeriji savremene umetnosti. Nikola Kitanovski, operski pevač – tenor i profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, osmislio je i 2006. godine pokrenuo projekat „Put ka BELKANTU“, kojim već deset godina pruža mogućnost mladim pevačima (pre svega aktuelnim i diplomiranim studentima iz njegove klase, ali i odabranim studentima iz klasa njegovih kolega sa fakuleta) da javnim nastupima usavrše, a ujedno osiguraju svoje novostečene veštine i znanja iz oblasti umetničkog pevanja. U pratnji pijaniste Milivoja Veljića nastupiće soprani Ana Stanković, Mirjana Matić, Marija Čuposki, Ana Marčetić, Nevena Đoković, Ivana Ristić i tenor Vanja Biserčić. Na repertoaru su dela kompozitora Frančeska Paola Tostija, Đoakina Rosinija, Franca Lehara, G. Šarponitijea, Aleksandra Dvoržaka, Žorža Bizea, Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija.

U subotu, 14. maja, održaće se dva koncerta: Omladinski orkestar „Svetlost“ nastupiće na Trgu, a na Dunavskom keju grupa „ACOUSTICCOOL“. U nedelju, 15. maja, očekuju nas tri programa. Plesne grupe „EQUILIBRIUM“ i „URBAN CORE“ nastupiće na Trgu, u ulici Kralja Petra najavljen je nastup gudačkog kvarteta „ARKUM“ Omladinskog orkestra „Svetlost“ i na Dunavskom keju planiran je koncert grupe „Alt“.

Svi programi počinju u 20 časova. U slučaju lošeg vremena u planiranom terminu održaće se koncert „Put ka BELKANTU“, dok se planirani programi na otvorenom odlažu. Pokrovitelj manifestacije je Grad Smederevo.