Koncerti Zdravka Čolića i Miroslava Ilića na ”Smederevskoj jeseni”


20. avgust 2015. KULTURA – Izvor: Telegraf – „Smederevska jesen“, sa svojom dugotrajnom tradicijom, ulazi u red najstarijih turističko- privrednih manifestacija u Srbiji. Počeci i temelji manifestacije ustaljene kao deo identiteta grada i njegovog razvoja vezani su za specijalizovane izložbe voća, grožđa i vina priređivanih krajem 19. veka, koje su značajno uticale na izgrađivanje ugleda smederevskog kraja kao voćarskog i vinogradarskog područja, cenjenog i u internacionalnim okvirima.

Danas se u okviru „Smederevske jeseni“ iskazuju i afirmišu osobenosti i aspekti funkcionisanja i života grada. Pored voćarskih i vinogradarskih proizvoda, u obilju sadržaja, posetioce manifestacije očekuju autentično seoski, etno motivi, promocija privrednih potencijala, kulturni programi, sportska takmičenja.

Punktovi na Gradskom trgu, u Vinskom gradu, na Dunavskom keju i u Smederevskoj tvrđavi, tokom trajanja „Smederevske jeseni“, mesta su susreta brojne publike i posetilaca sa učesnicima programa, što nam potvrđuje da je Smederevo, negdašnja prestonica despotovine, vazda otvoreno.

Na dan svečanog otvaranja ovogodišnje, 128. „Smederevske jeseni“ (petak, 4.septembar), pred početak svečanog defilea u kome će učestvovati karnevalske grupe, uz smederevsku obalu na Dunavskom keju pristaće lađa „Slavjana“, replika staroruskog broda iz doba vladavine kneza Vladimira, zapamćenog kao vladara sa kojim započinje pokrštavanje ruskog naroda. Iz broda koji pleni svojom pojavom iskrcaće se „despot i despotica“ sa srednjovekovnom svitom i vitezovima.

Tradicionalno, tokom „Smederevske jeseni“ publika može uživati u koncertima renomiranih izvođača. Ove godine, večeri u periodu trajanja manifestacije ulepšaće svojim nastupima na Gradskom trgu jedna od najboljih pevačica na domaćoj pop sceni Ivana Jordan, kao i poznati pevači narodne muzike Miroslav Ilić i Zorica Brunclik. U Malom gradu Smederevske tvrđave orkestar „Beogradski simfoničari“ pod dirigentskom upravom istaknutog kompozitora Vojkana Borisavljevića uz elitne vokalne i instrumentalne soliste izvešće muzički program „Na lepom plavom Dunavu“.

Spektakularna završnica „Smederevske jeseni“ biće u znaku koncerta na Gradskom trgu jedne od najvećih pevačkih zvezda nekadašnje Jugoslavije, Zdravka Čolića.

Upečatljivi spoj ambijentalnog ugođaja i predstavljanja poljoprivrednih kultura nudi poljoprivredna izložba „Seoska dvorišta“ u okviru koje posetioci mogu iskusiti kvalitete ruralne sredine i upoznati se sa specifičnostima seoskih mesnih zajednica na teritoriji Smedereva, ostvariti dodir sa etno materijalom, videti stara oruđa i stare zanate.