Koncert „Balkanski ćilim“


13. decembar 2014. KULTURA – Smederevsku publiku, u sredu 17. decembra, najpoznatija srpska gitarska porodica Starčević, koju čine otac Zoran i sinovi Nikola i Željko, poznatija kao Trio Balkanske žice, povešće na nezaboravno muzičko putovanje, na „Balkanskom ćilimu“, kroz svoju svoju originalnu instrumentalnu muziku.

Muzika „Balkanskih žica“ je sinteza svih balkanskih elemenata: srpskih, ciganskih, makedonskih, rumunskih, moldavskih, mađarskih, mediteranskih, bugarskih, grčkih, orijentalnih, sa primesama džez muzike, svinga i klasičnih elemenata. Rezultat kombinacije mnogih kultura je BALKAN SWING – JAZZ GUITAR – ETHNO – WORLD FUSION. Originalna, atraktivna, autentična gitarska muzika, bogata specifičnim ornamentima, sa prefinjenim ukusom. Prava prezentacija gitarske muzike u balkanskom stilu, jedinstvena interpretacija Zorana i sinova Nikole i Željka, univerzalni je muzički jezik bez granica, pravo muzičko putovanje balkanskim ćilimom i pravi izbor za sve koji vole balkansku, džez, sving, etno, ili jednostavno gitaru. Još na početku koncertne karijere, izmislili su šestoručno sviranje na jednoj gitari, to je od tada njihov zaštitni znak. Nastupali su na mnogim klasičnim gitarskim, World music i džez festivalima i koncertima u: SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Engleskoj, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Takođe su držali i masterklas studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.

„Posvećenost Trija Balkanske žice muzici Balkana i Srednje Evrope inspiriše. Gitarska interpretacija ove muzike je čudesna. Zaista dobro“, izjavio je Džon Maklohlin (engl. John McLaughlin), jedan od najvećih engleskih džez gitarista svih vremena.

Koncert će biti održan u Koncertnoj dvorani, sa početkom u 20 časova, a ulaznice po ceni od 300 dinara kupuju se na Biletarnici Centra za kulturu.