Komiko oil odgovorio na tužbu Smedereva


21. avgust 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Kompanija “Komiko oil” podnela je danas sudu odgovor na tužbu grada Smedereva, rekao je zamenik direktora “Komiko oila” Rade Radivojević.

Grad Smederevo je ranije zatražio raskid ugovora o izdavanja u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije sa tim američko-holandskim konzorcijumom.

“’Komiko oil’ je u zakonskom roku predao odgovor na tužbu, jer da nismo to bi faktički značilo da priznajemo da smo krivi i da je tužba koja je podneta protiv nas osnovana”, rekao je Radivojević.

On je izrazio uverenje da će “Komiko” činjenicama i dokumentima, koji su podneti u okviru odgovora na tužbu gradu Smederevu, dokazati da je tužba protiv te kompanije neosnovana.

“Početak sudskog postupka se očekuje za 30 dana, i ako presuda bude pozitivna za nas ’Komiko’ će nastaviti sa planiranom investicijom u rafineriju u Smederevo, ili u suprotnom tražiti zaštitu svojih prava na zakonit način”, rekao je Radivojević.

Javni pravobranilac u Smederevu podneo je 10. jula tužbu za raskid ugovora Privrednom sudu u Požarevcu protiv kompanije “Komiko oil”, jer nije uplatila u predviđenom roku 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte u tom gradu.

Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji “Komiko oil” da u roku od osam dana uplate novac.

Taj rok je istekao 4. jula, a pošto kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta ni posle opomene javnog pravobranioca, usledila je tužba sudu. Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije trajali su oko tri godine.

“Komiko oil” je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara i da će je izgraditi za tri godine i otvoriti oko 700 radnih mesta.