Komiko oil nastavlja projekat ako sud odbaci tužbu


03. septembar 2012. PRIVREDA – Postoji mogućnost vansudskog poravnanja između Grada Smedereva i kompanije Komiko oil koja planira da gradi rafineriju u Smederevu. Interes Vlade Srbije je da se ta investicija, ukoliko je moguće, što pre realizuje. Ako može da se realizuje mi ćemo taj projekat podržati, a ako ne može idemo na one projekte koji mogu da se realizuju – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine posle razgovora sa predstavnicima Komiko oila.

Ona je istakla da je želja ove Vlade da ima što više ulaganja i da se u Smederevu na tom projektu zaposli oko 500 ljudi, koliko je obećao investitor. „Ukoliko Komiko pruži uveravanja da mogu da izvrše obaveze koje su obećali očekujem vansudski dogovor sa onim ko ih je tužio i da se krene u tu investiciju“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u narednih mesec dana će biti poznato da li taj projekat može da se realizuje ili ne. Ministarka je poručila investitorima da poštuju odluke državnih organa i da se ponašaju u skladu sa onim što su obećali lokalnoj samoupravi u Smederevu. Vlada i resorna ministarstva, lokalne samouprave i investitor su jedan tim koji treba da radi na što efikasnijoj realizaciji investicija, dodala je ministarka.

Predstavnik Komiko oila Radomir Radivojević u izjavi za Danas ističe da su predstavnici te kompanije tokom jučerašnjeg razgovora obavestili ministarku u kojoj fazi se trenutno nalazi projekat izgradnje rafinerije.

– U potpunosti poštujemo instituciju suda i prihvatićemo svaku odluku koja bude donesena. Apsolutno smo uvereni, na osnovu argumentacije koju je pripremio naš advokatski tim, da će tužba Grada Smedereva protiv Komiko oila biti odbačena. Mi sa velikim nestrpljenjem iščekujemo početak suđenja i uvereni smo da će ishod biti povoljan po Komiko oil jer nijedna stavka iz tužbe protiv nas ne stoji i pobijamo je argumentima – naglašava Radivojević.

On je dodao da je u slučaju da sud odbaci tužbu protiv Komiko oila ta kompanija spremna da nastavi sa investicijom i da 2015. godine pusti u rad rafineriju nafte u Smederevu. „Ako pak sud donese presudu po kojoj se tužba Grada Smedereva usvaja, Komiko oil će takvu odluku prihvatiti i u potpunosti poštovati i odustaće od investicije“, rekao je Radivojević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić za Danas ističe da je najvažnije da se u ovom slučaju poštuju zakonska rešenja i procedura.

– Svakako sam za to da se dođe do kompromisa ako je to moguće. Ali to treba uraditi samo u slučaju da je takav kompromis u interesu građana Smedereva. U ovom trenutku nemam dovoljno podataka i ne znam kakve bi elemente sadržalo vansudsko poravnanje. Ono što je najvažnije je da se sprovede sudska procedura i da odluka koju donese sud, ma kakva bila mora da se poštuje. Grad Smederevo je podneo tužbu poštujući zakonske propise a kakva će biti odluka suda videćemo – zaključuje naš sagovornik.

Grad Smederevo tužio je Komiko oil i zatražio raskid ugovora o izdavanja u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američki konzorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije u tom gradu.

Izvor: Danas