Ko uzima Železaru?


27. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – „Esmark stil grupa“, treći proizvođač čeličnih ploča u SAD, najbliža je preuzimanju Železare u Smederevu. Vlada će učiniti sve da se taj posao realizuje, potvrđeno je “Blicu”.

Kako saznaje “Blic”, juče su predstavnici ove američke kompanije završili trodnevne razgovore sa predstavnicima Radne grupe Vlade za privatizaciju Železare Smederevo. Radnu grupu predvodio je ministar Dušan Vujović, dok je u ime „Esmark stil grupe“ pregovarao Mark Veland, jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju “Ju-Es stila Srbija”, iz vremena dok je na čelu smederevske čeličane bio Tomas Keli. Očekuje se da naredne nedelje u Beograd dođe i prvi čovek „Esmark stil grupe“ Džejms Bušard.

– Njihova ponuda je, u odnosu na sve ostale, najozbiljnija i za Vladu veoma prihvatljiva. Zato će i javni poziv koji pripremamo biti u skladu sa onim što je “Esmark stil grupa” spremna da ponudi. Naravno, na tender će moći da se jave svi oni koji su u prethodnom periodu pokazali interesovanje za partnerstvo u Železari. Njih je, u prethodnih šest meseci, bilo još sedam.

Više nema razloga da se čeka. Tender može biti raspisan u narednih desetak dana, objašnjava izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Ideja je da Amerikanci preuzmu celu Železaru. Njihov zahtev je bio da im se omoguće određene poreske olakšice. Zato je načelno dogovoreno da u Srbiji osnuju novu kompaniju u kojoj će raditi radnici Železare.

Time bi ostvarili nedavno usvojene povlastice za novozaposlene. Tačnije, ne bi plaćali poreze i doprinose za 75 odsto zaposlenih. Postoji i ideja da se Amerikancima odobri i subvencija za pokrivanje gubitaka firme u iznosu od 20 miliona dolara. Inače, zahtevana sredstva za rad ove firme za naredne mesece iznose oko 23 miliona evra.

“Esmark stil grupa” je, da podsetimo, na prve razgovore o mogućem preuzimanju Železare došla početkom maja ove godine. Otad su njihove posete bile vrlo učestale. U nekoliko navrata prikupljali su informacije u samoj Železari, kako bi uradili studiju izvodljivosti za ovaj projekat.

Vlada je spremna da ponudi i finansijsku podršku firmi koja preuzme Železaru jer je dosad za rad Železare dala dvostruko više nego što je, recimo, prikupljeno od solidarnog poreza ili, kako je to otkrio nedavno premijer Vučić, kao da je od 2012. godine dosad Vlada svakom od radnika zaposlenih u čeličani dala po 34.000 evra.