Ko su dobitnici Svetosavske povelje?


28. januar 2013. KULTURA – Svečana akademija, na kojoj su uručene Svetosavske povelje grada Smedereva i nagrade za stvaralaštvo mladih za 2012.godinu, održana je u subotu uveče u Centru za kulturu Smederevo.

Gradonačelnica dr Jasna Avramović uručila je Svetosavsku povelju grada Smedereva za 2012.godinu, u oblasti humanitarnog rada, Kolu srpskih sestara Smederevo, koje ove godine obeležava 110 godina postojanja i profesoru fizike u penziji, Svetozaru Tozi Nikoliću, u oblasti prosvetiteljstva.

Pored Svetosavske povelje, uručena je i tradicionalna Nagrada za stvaralaštvo mladih, a ovogodišnji dobitnici su Velimir Mladenović, Marija Matić, Filip Živanović, Vladica Jovanović, Darko Perić I Nemanja Hranisavljević.

“Sveti Sava imao je najveće poverenje u svoj narod onda kada ga niko nije imao. Sveti Sava nas je učio šta da radimo i kakvi da budemo. Jer kako da budemo Srbi ako ne možemo da budemo ljudi? Danas nagrađujemo one za koje znamo da već jesu i da će sigurno biti bolji od nas”, rekla je pored ostalog gradonačelnica dr Jasna Avramović.

Svetosavsku akademiju u Velikoj sali Centra za kulturu otvorio je Gradski ženski hor Kir Stefan Srbin izvodeći Himnu svetom Savi, a potom je besedio predsednik Udruženja književnika Srbije, Radomir Andrić.

U programu je učestvovao i Studio baleta Centra za kulturu, Crkveni hor pri Hramu svetog Georgija, kao i učenici Osnovne škole Dositej Obradović iz Vranova, škole domaćina ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti.

Svečanoj akademiji u Centru za kulturu, pored brojnih građana, prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, načelnik Podinavskog upravnog odbora, Momir Radojković, članovi Gradskog veća, pomoćnici gradonačelnika, odbornici i predstavnici Crkvene opštine Smederevo.

Naredni domaćin Svetosavskih svečanosti u Smederevu biće Ragionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
DOBITNICI SVETOSAVSKE POVELjE ZA 2012.GODINU SU:

UDRUŽENjE KOLO SRPSKIH SESTARA

Među prvima u Srbiji, u novembru 1903.godine, osnovano je “Kolo srpskih sestara” Smederevo. Ovo udruženje su činile humane i plemenite žene iz uglednih smederevskih porodica. “Kolo srpskih sestara” u Smederevu negovalo je kulturno-prosvetno delovanje, buđenje nacionalne svesti i negovanje verskih i patriotskih osećanja, a od početka se bavilo i humanitarnim radom ( pomoć u hrani, odeći i lekovima za ugrožene u Srbiji).

Kolo srpskih sestara je inače najviše posvećeno radu vezanom za decu. 1994.godine je pokrenulo akciju “Treće dete” pomažući porodicama sa troje i više dece. Članice ovog Udruženja redovno obilaze bolesnu decu u smederevskoj Bolnici kao i decu iz Udruženja invalida, Doma u Miloševcu, Doma za ometene u razvoju…

Ove plemenite smederevke, koje bez obzira na veru, naciju i političko opredeljenje saosećaju sa ljudima kojima treba pomoć zaslužuju da dobiju Svetosavsku povelju. Udruženje ove godine slavi 110 godina.

SVETOZAR TOZA NIKOLIĆ

Osnovnu i srednju školu završio je u Kragujevcu. Diplomirao je na Prirodno- matematičkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor fizike u smederevskoj Gimnaziji od 1962. do 1986.godine, a od 1986 – 1990.godine bio je pomoćnik direktora te škole.

U Društvu fizičara Srbije bio je član Predsedništva; predsednik Podružnice Društva fizičara u Smederevu; član Foto-kino saveza Srbije, gde je nosilac Druge kategorije za umetničku fotografiju. Objavio je dosta stručnih radova i dobitnik mnogobrojnih nagrada iz oblasti fizike.

Profesor koji je čitav svoj radni vek proveo u smederevskoj Gimnaziji. Mnogi njegovi učenici su završili ugledne univerzitete u zemlji i inostranstvu gde danas rade kao vrsni stručnjaci. Profesor Toza se uvek trudio da nastavu osavremeni i prilagodi učenicima, inovirao nastavu i bio jedan od najomiljenijih predavača u Gimnaziji.

Svojim zalaganjem, radom i ljubavlju koje je usadio u svoje učenike zaslužio je da bude dobitnik Svetosavske povelje.

NAGRADU ZA STVARALAŠTVO MLADIH ZA 2012.GODINU DOBILI SU:

VELIMIR MLADENOVIĆ, rođen je 1989.godine u Smederevu, gde je završio osnovnu školu “Dositej Obradović” i Gimnaziju.

Još kao učenik u osnovnoj školi bio je urednik lista “Dositejevci”. Kasnije kao učenik Gimnazije objavljuje tekstove u raznim medijima u Srbiji.

Učestvovao je na međunarodnom Omladinskom kampu “Kroz lupu sećanja” u Berlinu. U Nemačkom Saveznom parlamentu je održao predavanje na francuskom jeziku o svome gradu i kako investirati u Smederevo.

2011.godine je ušao u najuži izbor za najboljeg mladog evropljanina među više hiljada kandidata. Lekturiše tekstove na francuskom jeziku, piše dramske tekstove, dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

MARIJA MATIĆ, rođena 25. Aprila 1988. godine u Smederevu. Student je šeste, završne godine Medicinskog fakulteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,86.

Dobitnica je pohvalnice za jednog od najboljih 10 studenata Medicinskog fakulteta tri godine za redom. Demonstrator je na predmetu histologija i embriologija, član studentske sekcije za neuronauke. Autor je brojnih naučnoistraživačkih radova. Marija se amaterski bavi fotografijom.

Oblast interesovanja iz struke: endokrinologija, psihijatrija i neonatologija.

FILIP ŽIVANOVIĆ, student je treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, poliinstrumentalni odsek (gitara) u klasi prof.Srđana Tošića. Prosečna ocena za prošlu školsku godinu je 9,5. Nosilac je „Vukove dioplome“ za osnovnu i srednju školu, pohvalnice Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra za izuzetan uspeh u srednjoj školi 2010. godine. Osvojio je 35 diploma na takmičenjima iz gitare u zemlji i inostranstvu. Od toga 28 prvih nagrada, 4 druge nagrade i 1 treća nagrada.

VLADICA JOVANOVIĆ, student master akademskih studija politikologije na Fakultetu političkih nauka, modul političkih teorija, politička sociologija i institucije, koje je upisala kao budžetski student, nakon završenih osnovnih studija novinarstva i komunikologije sa prosekom 9,55. Bila je jedan od odabranih 35 studenata koji su pohađali napredne dodiplomske studije Beogradske otvorene škole, a nakon toga odabrana je između više od 300 aplikacija iz regiona da učestvuje u Programu za razvoj liderstva – Jugoistočna Evropa i EU. Bila je odgovorna za organizaciju Evropskoh univerzitetskog debatnog prvenstva 2012. godine. Sertifikovani je trener debate i društvenog organizovanja.

DARKO PERIĆ, rođen 30. jula 1993. godine u Smederevu. Student je prve godine Filološkog fakulteta u Beogradu na studijskom programu engleski jezik. Nosilac je diplome „Vuk Karadžić“, specijalnih diploma iz srpskog i engleskog jezika, a bio je proglašen i za učenika generacije.

Tokom srednjoškolskog školovanja sve četiri godine osvojio je brojne nagrade i priznanja na takmičenjima iz srpskog jezika, a učestvovao je i na Smotri radova naučnog i umetničkog stvaralaštva iz engleskog jezika, kao i na brojnim književnim konkursima.

NEMANjA HRANISAVLjEVIĆ, rođen 1989.godine u Smederevu, gde je završio Tehničku školu. Osnovne akademske studije na studijskom programu računarstvo i automatika na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu završio je sa prosečnom ocenom 10,00 i dobio stručni naziv diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva.

Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za učešće na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz matematike, elektronike i elektrotehnike.

Student je Master akademskih studija Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Izvor: smederevo.org.rs