„Ključa” narodni kazan u Smederevu


17. januar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Nakon što je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović uputila oštre kritike na račun kvaliteta obroka u Narodnoj kuhinji koje godinama priprema ovdašnji Crveni krst i najavila prekid saradnje sa tom organizacijom, Smederevo je posetila Vesna Milenović, generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije.

Sudeći po oprečnim izjavama nakon susreta u gradskoj upravi, nesuglasice nisu prevaziđene. Milenovićeva je najavila nastavak saradnje u pripremi obroka za narodnu kuhinju, dok je Avramovićeva potom izjavila da će grad ipak raspisati tender, sa novim pravilnikom o kvalitetu i količini hrane, ali sa istom cenom obroka.

– Crveni krst Smedereva je radio po domaćem i međunarodnom normativu, ugovoru sa gradom i pravilniku koji je doneo grad. Obroci su sastavljeni u interesu zdravlja korisnika. Sveže meso ne kupujemo jer nemamo uslove za čuvanje, pa ga u obrok dodajemo kada budu lokalne donacije. Korisnici dobijaju zdravstveno ispravnu hranu, a njen ukus je individualna stvar. Sigurno da uvek ima mesta za poboljšanje usluga i nama je ovaj sastanak na poziv gradonačelnice bio veoma koristan i sve treba sagledati – kaže Vesna Milenović uz tvrdnju da je rad smederevskog Crvenog krsta na visokom nivou, te da je ta organizacija jedna od najboljih u Srbiji.

Gradonačelnica Avramović, međutim, i dalje tvrdi da su korisnici nezadovoljni hranom u šta se, kaže, i sama uverila.

– Ne sumnjamo u ispravnost, ali ukus i kvalitet obroka nije dobar. Ako neko uzme hranu i ona smrdi, pa ne može da je pojede, nebitno je da li je zdrava. I trihinelozno meso ako ga dobro obradite biće zdravo za konzumiranje. I taj jedan obrok koji dobiju, grehota je i bruka da ne pojedu. To smo prekontrolisali i imamo pravo da promenimo, jer svaki korisnik mora da bude zadovoljan i da pojede to što dobije. Nastavak saradnje nismo dogovorili jer ugovor imamo do kraja januara. Posle tendera videćemo kako ćemo se organizovati za 2017. godinu, sigurno će biti bolje nego što je bilo, kazala je gradonačelnica Smedereva.

Osim kvaliteta obroka, sporna je i cena koju grad izdvaja za narodnu kuhinju. Dok gradonačelnica tvrdi da je reč o 98 dinara plus PDV Crveni krst tvrdi da je grad plaćao oko 68 dinara po obroku bez poreza.

– Meni će biti drago da im izračunam svaki obrok za 2016. po 68 dinara i da im toliko isplatim za dva meseca koliko im dugujemo. Po toj njihovoj ceni mi nećemo imati potrebe da im isplatimo novac planiran rebalansom budžeta. Što se tiče količine mesa, to je zaista smešno. Mi smo bili u obavezi da platimo jedan deo obroka, a oni da ih dopune hranom sa svojih farmi, plastenika… Na sve to što smo mi plaćali, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja je dalo još 7,5 miliona dinara za namirnice, a to je ukupno oko 50 miliona dinara. Gde je onda taj novac i taj dodatak iz Crvenog krsta. Niko ne može da mi kaže da za 98 dinara, što je za četvoročlanu porodicu oko 360 dinara, ne može da se spremi kvalitetniji obrok – kaže Avramovićeva.

Na pitanje da li je onda u ovom poslu bilo malverzacija, Avramovićeva kaže da nije ona dužna da određuje to, već da to moraju da rade nadležni.

Dodaje da je od 474 porodice ili oko hiljadu korisnika Narodne kuhinje, oko 80 odsto nezadovoljno hranom pa su uzimali samo hleb, dok 10 odsto njih uopšte ne dolazi po obrok jer su im punktovi daleko, pa bi prevoz bio skuplji od obroka.

Tender će biti raspisan za sedam dana. Ukoliko Crveni krst ipak prođe, Avramovićeva najavljuje oštriju kontrolu. To se, kaže, odnosi na svakog ko bude dobio taj posao, u suprotnom ugovori će biti raskinuti.

Autor: Olivera Milošević